6 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 8 plátků staršího chleba (nejlépe bílý, ciabatta nebo francouzská bageta)
- 200 g sýra feta, rozdrobeného
- 100 g strouhaného sýra (např. mozzarella nebo čedar)
- 200 g cherry rajčat, rozpůlených
- 100 g černých oliv, vypeckovaných a nakrájených na plátky
- 1 malá cuketa, nakrájená na tenké plátky
- 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 6 vajec
- 300 ml mléka nebo smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sušeného oregana
- Sůl
- Pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Chléb nakrájejte na kostičky (asi 2 cm velké) a dejte stranou.
- 2Na pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout. Přidejte cuketu a restujte dalších pár minut, dokud není lehce měkká. Odstavte pánev z ohně a nechte směs zchladnout.
- 3Ve velké míse smíchejte nakrájený chléb, cherry rajčata, olivy, rozdrobenou fetu, a strouhaný sýr.
- 4Přidejte osmahnutou směs cibule a cukety, sušené oregano (nebo provensálské koření), sůl a pepř.
- 5Nalijte vaječnou směs na chlebovou směs a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a chléb nasákl vaječnou směs.
- 6V jiné míse rozšlehejte vejce s mlékem nebo smetanou. Směs dobře osolte a opepřete.
- 7Nechte směs odpočinout asi 10 minut, aby se chléb dobře nasákl.
- 8Předehřejte troubu na 180°C. Připravenou směs přeneste do vymazané zapékací formy (o velikosti cca 20x30 cm). Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut, nebo dokud strata není zlatavá a propečená do křupava.
- 9Nechte stratu po vytažení z trouby 5-10 minut odpočinout.