4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 kg brambor (ideálně moučné, jako jsou varný typ C)
- 200–250 g hladké mouky (podle potřeby)
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- Špetka muškátového oříšku (volitelné)
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kusy, aby se rychleji uvařily. Vložte je do osolené vody a vařte, dokud nejsou měkké (cca 15-20 minut). Po uvaření je slijte a nechte chvíli vychladnout.
- 2Uvařené brambory rozmačkejte nebo prolisujte, aby byly hladké a bez hrudek. Přidejte mouku, vejce, sůl a případně špetku muškátového oříšku. Rukama vypracujte hladké těsto. Mělo by být měkké, ale nelepivé. Pokud je příliš lepivé, přidejte více mouky, ale opatrně, aby gnocchi nebyly příliš tuhé.
- 3Těsto rozdělte na několik částí. Každou část vyválejte na váleček o průměru cca 1,5 cm. Válec nakrájejte na malé kousky (asi 2 cm dlouhé), které představují jednotlivé gnocchi. Pokud chcete tradiční vzhled, můžete každý kousek jemně stlačit vidličkou, aby měl vroubky, které lépe zachytí omáčku.
- 4Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Gnocchi vkládejte do vroucí vody v dávkách, aby se nepřilepily k sobě. Jakmile gnocchi vyplavou na povrch (po cca 2-3 minutách), jsou hotové. Vyjměte je děrovanou lžící a nechte okapat.
- 5Gnocchi podávejte ihned s vaší oblíbenou omáčkou, např. rajčatovou, smetanovou nebo pestem. Můžete je také opéct na pánvi s máslem a šalvějí pro křupavou variantu.