6 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTO
- 200 g hladké mouky
- 100 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
- 1 žloutek
- Špetka soli
SUROVINY NA NÁPLŇ
- 200 g strouhaného sýra (např. čedar, ementál, gruyère nebo jejich kombinace)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 1 cibule, nakrájená nadrobno (volitelné)
- 100 g slaniny nebo šunky, nakrájené na kostičky (volitelné)
- 150 g čerstvého špenátu (nebo 100 g mraženého špenátu, rozmraženého a vymačkaného)
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl
- Pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA TĚSTO
- 1V míse smíchejte mouku se špetkou soli. Přidejte studené máslo a prsty nebo cukrářskou špachtlí zapracujte do mouky, dokud směs nepřipomíná hrubou strouhanku.
- 2Přidejte žloutek a 2-3 lžíce studené vody. Rychle promíchejte, aby se těsto spojilo. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě trochu vody.
- 3Těsto vytvarujte do koule, zabalte do potravinové fólie a nechte ho 30 minut odpočinout v lednici.
- 4Předehřejte troubu na 180°C.
- 5Vychlazené těsto vyválejte na pomoučeném povrchu na tloušťku asi 3-4 mm a vložte ho do formy na koláč (o průměru cca 24-26 cm). Okraje těsta přitlačte ke stranám formy a přebytečné těsto odřízněte.
- 6Těsto propíchejte vidličkou, aby se během pečení nezvedalo. Přikryjte pečicím papírem a zatěžte fazolemi nebo jinou zátěží.
- 7Pečte v předehřáté troubě 10-15 minut, poté zátěž a papír odstraňte a pečte dalších 5 minut, aby bylo těsto lehce zlatavé.
POSTUP NA NÁPLŇ
- 1Na pánvi osmahněte na střední teplotě nakrájenou cibuli a slaninu (pokud používáte), dokud není cibule měkká a slanina křupavá. Přidejte čerstvý špenát a smažte, dokud špenát nezavadne (pokud používáte mražený špenát, přidejte ho a jen krátce prohřejte). Nechte směs zchladnout.
- 2V míse rozšlehejte vejce se smetanou. Přidejte strouhaný sýr, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř podle chuti.
- 3Přidejte do směsi osmahnutou cibuli, slaninu a špenát.
POSTUP NA DOKONČENÍ
- 1Náplň nalijte na předpečené těsto a rovnoměrně ji rozprostřete.
- 2Quiche pečte v troubě předehřáté na 180°C dalších 25-30 minut, nebo dokud není náplň ztuhlá a povrch zlatavý.
- 3Nechte quiche před krájením lehce vychladnout.