2 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
TĚSTO
- 14 g čerstvého droždí (⅓ kostky)
- 100 g krupicového cukru
- 170 ml vlažného mléka
- 100 g másla
- 330 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
NA POMAZÁNÍ
- 1,5 lžíce másla
- 1 lžíce tuzemáku
- 3 lžíce rozehřátého sádla
VANILKOVÝ KRÉM
- 110 g žloutků
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
- 500 ml smetany, min. 31%
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA BUCHTIČKY
- 1Do misky rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku cukru, 2 lžíce vlažného mléka a necháme 10 minut v pokojové teplotě vzniknout kvásek.
- 2V rendlíku lehce zahřejeme zbylé mléko a necháme v něm rozpustit máslo.
- 3Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, vejce, přilijeme mléko s máslem a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud těsto alespoň nezdvojnásobí svůj objem.
- 4Troubu rozehřejeme na 160 ºC. Pekáček vymažeme částí rozpuštěného sádla.
- 5Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučené ploše váleček o průměru 3 cm a rozkrájíme ho na stejně velké dílky, ze kterých pak v dlaních vytvoříme kuličky.
- 6Kuličky klademe jednu vedle druhé do vymazaného pekáčku. Každou ještě pomažeme ze všech stran rozpuštěným sádlem. Pekáč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut dozlatova.
- 7V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme tuzemák a ještě horkou směsí upečené buchtičky pomažeme.
POSTUP NA VANILKOVÝ KRÉM
- 1Ve větší misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Vanilkový lusk rozřízneme podélně napůl a vyškrábeme semínka. Semínka, rozříznutý lusk a smetanu dáme do rendlíku a na středním ohni přivedeme k varu. Za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu pomalu po částech do žloutkové směsi. Směs vlijeme zpět do rendlíku a na mírném ohni za stálého míchání metličkou uvaříme do požadované hustoty.
- 2Jakmile krém zhoustne, ihned rendlík stáhneme z ohně a přes síto přecedíme do čisté nádoby. Během chladnutí krém ještě zhoustne – několikrát ho promícháme, aby zůstal hladký.
Tip
Těsto na buchtičky je třeba skutečně důkladně propracovat – vařečkou ho musíte jakoby nadlehčit, aby se do něj dostal vzduch. Těsto se po chvilce samo začne odlepovat od stěn mísy. Hotové je, když je krásně hladké a nelepí se.
Každá mouka je jinak suchá a jinak pije tekutinu. Pokud bude těsto příliš hutné, přilejte mléka o trochu více.
Čím menší kuličky tvoříte, tím hezčí buchtičky budou.
Každou buchtičku důkladně pomažte rozpuštěným sádlem ze všech stran – jen tak se neslepí a budou krásně vláčné.
Používejte pravou vanilku. Vanilkový lusk rozříznete podélně ostrým nožem, uvnitř je dužnina, kterou stáhnete na prkénku nožem a vložíte do smetany. Můžete přihodit i zbylý lusk, který pak vyndáte. Krém bude voňavější.
Krém začne rychle houstnout, musíte ho stále míchat, aby se netvořily žmolky.
Upečené buchtičky pomažte teplou směsí rozpuštěného másla a tuzemského rumu. Buchtičky budou nádherně vonět a zůstanou vláčné.
Sádlo na pomaštění pekáčku a buchtiček můžete nahradit i máslem.
Pokud vám nezbývá čas, můžete připravit rychlejší verzi buchtiček - vypracované těsto vložíte do vymazaného pekáčku a nožem naříznete do mřížky. Těsto necháte nakynout a upečete. Po upečení buchtičky dokrojíte nožem nebo natrháte rukou.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef