5 PORCÍDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA FONDÁN
- 250 g hořké čokolády
- 150 g cukru krupice
- 100 g másla a máslo na vymazání formiček
- 30 g hladké mouky
- 4 vejce
- cukr na vysypání formiček a na ozdobu
- lístky máty ozdobu
SUROVINY NA VIŠŇOVOU OMÁČKU
- 2 lžíce višňovice
- 300 g mražených višní
- 50 g cukru krupice
- 20 g vanilkového cukru
- 20 g solamylu
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Tento dezert skvěle doplníte čokoládovým nebo oříškovým portským.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA FONDÁN
- 1Troubu rozehřejeme na 195 °C.
- 2Formičky vymažeme máslem a vysypeme cukrem.
- 3Máslo s čokoládou necháme rozpustit ve vodní lázni. Promícháme a necháme částečně zchladnout.
- 4V míse robotu promícháme vejce, cukr krupici a mouku. Pomalu při menších otáčkách přimícháme čokoládovou směs. Nešleháme dlouho, těsto by zesvětlalo.
- 5Těsto vlijeme do připravených formiček, dáme do rozehřáté trouby a pečeme 10 minut. Střed upečených báboviček musí zůstat tekutý. Okraje formiček opatrně odřízneme nožem a fondán vyklopíme na talíř.
- 6Přidáme višňovou omáčku, lehce zasypeme moučkovým cukrem a dozdobíme lístkem máty. Ihned podáváme.
POSTUP NA VIŠŇOVOU OMÁČKU
- 1Do rendlíku vlijeme 200 ml vody a višňovici a přidáme cukr. Začneme zahřívat a postupně přidáváme za stálého míchání metličkou solamyl tak, aby se nevytvořily hrudky. Přivedeme k varu a přisypeme mražené višně.
- 2Necháme povařit na mírném ohni, dokud nejsou višně prohřáté. Poté je přecedíme a dáme stranou. Šťávu svaříme do husté konzistence, přidáme okapané višně, promícháme a necháme vychladnout.
Tip
Na přípravu budete potřebovat 5 zapékacích misek Ø 8 cm, výška 4,5 cm.
Máte-li silikonové formy, není nutné je vymazávat máslem a vysypávat cukrem.
Čím kvalitnější čokoládu použijete, tím lepší bude výsledná chuť dezertu.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef