Košík

2 KUSYDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 225 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 140 g vlašských ořechů
  • 60 g rozpuštěného másla na potření
  • 5 lžic strouhanky
  • cca 5 větších jablek
  • rozinky naložené v tuzemáku
  • moučkový cukr na posypání

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • pečicí papír
  • potravinářskou fólii

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM

  • Tento dezert skvěle doplníte sladkým či polosladkým bílým vínem. Sáhnout můžete i po šumivém.

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Mouku prosijeme na pracovní plochu přes jemné síto, uprostřed uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce, přilijeme olej, trochu teplé vody a osolíme.
  • 2Mouku pomalu přihrnujeme směrem k důlku a postupně vypracujeme vláčné, středně tuhé těsto. Pokud je moc tuhé, přidáme vodu, pokud moc řídké, přidáme mouku. Těsto propracováváme tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepí. Pak z něj vypracujeme bochánek, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut v lednici odpočinout.
  • 3Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 4Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme. V misce smícháme skořici s cukrem. Vlašské ořechy nakrájíme nahrubo.
  • 5Těsto položíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 2 stejné díly. Z každého vyválíme co nejtenčí obdélníkový plát.
  • 6Čistou utěrku poprášíme hladkou moukou, přeneseme na ni vyválené těsto a hřbety rukou, které vložíme pod utěrku, ještě těsto opatrnými pohyby vytáhneme do všech směrů.
  • 7Když je těsto dokonale tenké, odkrojíme z něj silnější okraje, posypeme ho strouhankou, pak nastrouhanými jablky a zasypeme skořicí smíchanou s cukrem, scezenými rozinkami a sekanými vlašskými ořechy. Pomocí utěrky závin opatrně zabalíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby část se spojem zůstala vespodu.
  • 8Těsto potřeme rozpuštěným máslem a plech dáme do rozehřáté trouby. Pečeme 30 minut dozlatova. Hotový závin opět potřeme rozpuštěným máslem, necháme vychladnout a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
     
     
     
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM