Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY NA KOLÁČ

  • 500 g čerstvých borůvek nebo stejné množství švestek
  • 500 g čerstvých švestek nebo stejné množství borůvek
  • 250 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 40 g cukru krupice
  • 40 g oleje
  • 60 ml vlažného mléka
  • 1 vejce celé vejce do těsta a 2 žloutky na potření
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z ¼ citronu

SUROVINY NA DROBENKU

  • 150 g hrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • špetka skořice

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • papír na pečení

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP NA TĚSTO

  • 1Do misky rozdrobíme droždí a posypeme ho špetkou cukru. Přelijeme částí vlažného mléka, zamícháme metličkou a za stálého míchání přisypáváme hladkou mouku, dokud nevznikne řidší kaše. Povrch poprášíme moukou a necháme 10 minut kynout.
  • 2Troubu rozehřejeme na 170 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
  • 3Vykynutý kvásek dáme do robotu, přidáme zbytek mléka, cukru a mouky, vanilkový cukr, olej, vejce a citronovou kůru a pomalu mícháme, dokud nevznikne hladké nelepivé těsto.
  • 4Těsto vyndáme z robotu a rozválíme ho na pomoučeném válu do tvaru obdélníku (okraje necháme silnější). Takto připravené těsto přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Okraje těsta potřeme rozšlehanými žloutky.

POSTUP NA BORŮVKOVÝ KOLÁČ

  • 1Těsto stejnoměrně posypeme nejdříve čerstvými borůvkami a poté drobenkou.

POSTUP NA ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

  • 1Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Pak je rovnoměrně poklademe na koláč a zasypeme drobenkou.

POSTUP NA DROBENKU

  • 1Všechny suroviny smícháme dohromady rukama do sypké drobenky.

DOKONČENÍ

  • 1Plech s koláčem vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 15–20 minut, dokud není drobenka zlatavá. Po upečení necháme koláč vychladnout.
Tip
Přípravu vám usnadní kuchyňský robot s nástavcem typu hák. Kraje těsta vytvoříte hranou ruky. Těsto vystačí na jeden plech o velkosti 35×25 cm. Skořici do drobenky přidávat nemusíte. Pokud chcete mít drobenku máslovější, přidejte o 50 g másla více.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA KOLÁČ

SUROVINY NA DROBENKU

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU