1 KUSDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA KOLÁČ
- 500 g čerstvých borůvek nebo stejné množství švestek
- 500 g čerstvých švestek nebo stejné množství borůvek
- 250 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 40 g cukru krupice
- 40 g oleje
- 60 ml vlažného mléka
- 1 vejce celé vejce do těsta a 2 žloutky na potření
- 1 lžíce vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z ¼ citronu
SUROVINY NA DROBENKU
- 150 g hrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 150 g másla
- špetka skořice
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- papír na pečení
SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA TĚSTO
- 1Do misky rozdrobíme droždí a posypeme ho špetkou cukru. Přelijeme částí vlažného mléka, zamícháme metličkou a za stálého míchání přisypáváme hladkou mouku, dokud nevznikne řidší kaše. Povrch poprášíme moukou a necháme 10 minut kynout.
- 2Troubu rozehřejeme na 170 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
- 3Vykynutý kvásek dáme do robotu, přidáme zbytek mléka, cukru a mouky, vanilkový cukr, olej, vejce a citronovou kůru a pomalu mícháme, dokud nevznikne hladké nelepivé těsto.
- 4Těsto vyndáme z robotu a rozválíme ho na pomoučeném válu do tvaru obdélníku (okraje necháme silnější). Takto připravené těsto přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Okraje těsta potřeme rozšlehanými žloutky.
POSTUP NA BORŮVKOVÝ KOLÁČ
- 1Těsto stejnoměrně posypeme nejdříve čerstvými borůvkami a poté drobenkou.
POSTUP NA ŠVESTKOVÝ KOLÁČ
- 1Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Pak je rovnoměrně poklademe na koláč a zasypeme drobenkou.
POSTUP NA DROBENKU
- 1Všechny suroviny smícháme dohromady rukama do sypké drobenky.
DOKONČENÍ
- 1Plech s koláčem vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 15–20 minut, dokud není drobenka zlatavá. Po upečení necháme koláč vychladnout.
Tip
Přípravu vám usnadní kuchyňský robot s nástavcem typu hák.
Kraje těsta vytvoříte hranou ruky.
Těsto vystačí na jeden plech o velkosti 35×25 cm.
Skořici do drobenky přidávat nemusíte. Pokud chcete mít drobenku máslovější, přidejte o 50 g másla více.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef