32 KOLÁČŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
TĚSTO
- 500 g hladké mouky a hladká mouka na podsypání těsta
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice
- 200 g másla
- 80 g čerstvého droždí
- 350 ml vlažného mléka
- nastrouhaná kůra ze 2 citronů
- 4 žloutky a 2 rozšlehaná vejce na potření
- 10 g vanilkového cukru
- 12 g soli
TVAROHOVÁ NÁPLŇ
- 250 g měkkého tvarohu
- 40 g cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 20 g másla
- 2 žloutky
- špetka soli
POVIDLOVÁ NÁPLŇ
- 400 g švestkových povidel
- 50 g moučkového cukru
- 25 g tuzemáku
- špetka mletého badyánu
DROBENKA
- 250 g másla
- 250 g cukru krupice
- 250 g polohrubé mouky
SNOUBENÍ POKRMU S ČAJEM
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitním čajem.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup na těsto
- 1Těsto zaděláme takzvaně na omládek: v míse robotu smícháme hladkou a polohrubou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj dvě třetiny mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch zaprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě 30 minut vzejít.
- 2V rendlíku na nižším ohni rozpustíme máslo. Žloutky v misce prošleháme vidličkou. Do mísy s omládkem přidáme zbylé mléko, máslo, oba druhy cukru, sůl, žloutky a najemno nastrouhanou citronovou kůru.
- 3V robotu na středních otáčkách během 10 minut vypracujeme hladké nelepivé těsto. Hotové těsto rozdělíme na 2 díly. Z nich na pomoučeném válu vypracujeme bochánky, přikryjeme je čistou utěrkou, aby neoschly, a necháme je zrát 45 minut.
- 4Troubu rozehřejeme na 160 °C. Plechy vyložíme pečicím papírem.
- 5Každý bochánek rozválíme válečkem na obdélníky silné 4 mm a ty rádýlkem nebo nožem rozdělíme na 16 dílů. Doprostřed každého dílu naneseme náplň (buď tvarohovou, nebo povidlovou), do těsta ji zabalíme, vytvarujeme kuličku a položíme ji spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Necháme 30–40 minut kynout. Poté koláče potřeme rozšlehanými vejci.
- 6Cukrářský sáček s ostrou špičkou naplníme druhou náplní, než kterou jsme dali dovnitř koláče, koláč svrchu prorazíme a náplň vtlačíme dovnitř. Posypeme drobenkou, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 15 minut dozlatova.
Postup na tvarohovou náplň
- 1Tvaroh utřeme s cukrem dohladka, přidáme žloutky a máslo a promícháme. Přidáme špetku soli, promícháme a vložíme do cukrářského sáčku.
Postup na povidlovou náplň
- 1Povidla rozmícháme s ostatními přísadami a vložíme do cukrářského sáčku.
Postup na drobenku
- 1Všechny suroviny rukama zpracujeme do sypké drobenky.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef