30 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
TĚSTO
- 500 g hladké mouky
- 180 g medu
- 175 g moučkového cukru
- 40 g změklého másla
- 15 g kakaa
- 10 ml tuzemáku
- 2 vejce
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 1 vrchovatá lžička perníkového koření
POLEVA
- 250 g moučkového cukru
- šťáva z ¼ citronu
- 2 bílky
NA DOKONČENÍ
- hladká mouka na podsypání těsta
- 2 rozšlehaná vejce na potření
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- pečicí papír
- potravinářskou fólii
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup na těsto
- 1Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Uděláme z něj váleček, slabě ho zasypeme moukou a zabalíme do potravinářské fólie. Necháme přes noc odležet v lednici.
- 2Troubu rozehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
- 3Odleželé těsto necháme dojít do pokojové teploty. Poté ho rozválíme na slabě pomoučeném válu na placku silnou 3–4 mm. Vykrojíme požadované tvary a přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 8 minut.
- 4Perníčky ihned po upečení potřeme rozšlehaným vejcem, aby byly lesklé. Potřené perníčky přeneseme na tuhou podložku, kde je necháme minimálně den odpočinout, aby se nezkroutily. Poté je zdobíme bílkovou polevou.
Postup na polevu
- 1Moučkový cukr prosejeme. V míse smícháme bílky, 1 lžíci vody a citronovou šťávu a postupně přimícháváme prosátý cukr. Mícháme dohladka. Hotovou polevou ihned naplníme cukrářský sáček a zdobíme perníčky.
Tip
Používejte tmavé kakao holandského typu.
Těsto můžete míchat vařečkou nebo v robotu.
Těsto v lednici vydrží až týden.
Cukr prosejte klidně několikrát po sobě, poleva pak bude hladší.
Polevu rozmíchejte opravdu dohladka. Pokud by v ní zůstaly žmolky, neprošly by zdobicí trubičkou.
Na přípravu budete potřebovat vykrajovátka a cukrářský sáček se zdobicí špičkou.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef