Košík

2 KUSYDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 220 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 5 větších jablek
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 6 lžic strouhanky
  • sekané vlašské ořechy dle chuti
  • rozinky naložené v tuzemáku
  • moučkový cukr na posypání
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Mouku prosejeme na pracovní plochu, abychom ji provzdušnili. Uprostřed utvoříme důlek, rozklepneme do něj vejce, vlijeme olej a trochu teplé vody a osolíme. Mouku pomalu přihrnujeme směrem k důlku a postupně vypracujeme vláčné, středně tuhé těsto. Pokud je moc tuhé, přidáme vodu, pokud moc řídké, přidáme mouku. Těsto propracováváme tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a než přestane lepit. Pak z něj vytvoříme bochánek, zabalíme do fólie a necháme 30 minut v lednici odpočinout.
  • 2Troubu rozehřejeme na 160 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. V rendlíku rozehřejeme máslo.
  • 3Odpočinuté těsto rozdělíme na 2 stejné díly. Z každého rozválíme na lehce pomoučeném vále co nejtenčí obdélníkový plát.
  • 4Aby bylo těsto co nejtenčí, vytáhneme ho rukou. Přeneseme ho na čistou utěrku poprášenou moukou a hřbety rukou, které vložíme pod těsto, opatrnými pohyby vytáhneme do všech směrů.
  • 5Když je plát dokonale tenký, odkrojíme z něj silnější kraje, posypeme ho strouhankou, rovnoměrně poklademe nastrouhanými jablky, zasypeme skořicí smíchanou s cukrem, scezenými rozinkami a vlašskými ořechy.
  • 6Pomocí utěrky závin opatrně zabalíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby část se spojem zůstala vespod.
  • 7Potřeme rozpuštěným máslem, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 30 minut dozlatova. V průběhu pečení štrúdl dvakrát potřeme máslem. Hotový vychladlý štrúdl posypeme moučkovým cukrem.
     
Tip
Pokud se těsto začne trhat, nevadí. Díru můžete kouskem těsta jednoduše „zalepit“. Důležité je, aby plát těsta byl tenounký, měl by přes něj být vidět vzor utěrky. Vynikající je také tažený štrúdl plněný višněmi.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU