Always free delivery

10% off private label and BIO products

4× small orders from 1 CZK

Delivery

Where will we deliver?

Enter your address to view exact delivery times and relevant assortment.

Cart

2 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

Ingredients

  • 700 g hrušek
  • 1 lžička citronové šťávy, kůra z ½ citronu a 1 plátek citronu
  • 100 g cukru krupice
  • 2 celé skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 5 ks hřebíčku

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

Instructions

  • 1
    Hrušky oloupeme, nakrájíme na osminky a zbavíme jádřinců. Vložíme je do rendlíku, zakapeme citronovou šťávou a zalijeme 700 ml vody. Přidáme zbylé suroviny a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na třetinu a vaříme přibližně 20 minut, dokud nejsou hrušky měkké. Kompot buď můžete ihned podávat, nebo plnit do čistých sklenic a sterilizovat 30 minut při teplotě 85 °C.
Tip
Hrušky musí být měkké, ne rozvařené. Použijte jen žlutou část kůry citronu, bílá je hořká. Kdo má rád sladší kompoty, může přidat více cukru. Díky šťávě z citronu hrušky nezhnědnou.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

Ingredients

700 g hrušek