Košík

1 KUSDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 900 g tmavých třešní, borůvek nebo fíků
  • 70 g másla + na vymazání formy
  • 100 g hladké mouky
  • 90 g cukru krupice + na vysypání formy
  • 160 g mléka
  • 160 g smetany (min. 30%)
  • 1 vejce + 60 g žloutků
  • nastrouhaná kůra  z ½ citronu
  • 1 vanilkový lusk 
  • moučkový cukr na posypání hotového koláče
  • špetka soli

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme cukrem.
  • 2Třešně odstopkujeme a vypeckujeme. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože z něj vyškrábneme semínka. V rendlíku na mírném ohni necháme rozpustit máslo.
  • 3Do mísy robotu prosejeme mouku přes jemné síto, přidáme sůl, vejce, žloutky, cukr, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a na střední rychlost vše promícháme dohladka. Pomalu za stálého míchání přilijeme mléko, smetanu a nakonec rozpuštěné máslo.
  • 4Do formy vyskládáme třešně a zalijeme je těstem.
  • 5Formu dáme do rozehřáté trouby a pečeme 30–35 minut. Během pečení troubu neotvíráme, aby se těsto nesrazilo.
  • 6Hotový koláč necháme vychladnout a před podáváním ho posypeme moučkovým cukrem.
Tip
Formu Ø 30 cm vysypáme cukrem proto, že cukr během pečení zkaramelizuje a dá tak koláči další chuť. Místo třešní můžete použít borůvky nebo fíky. Pokud nemáte vanilkový lusk, použijte do těsta ½ lžičky vanilkového extraktu.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU