4 PORCEMajstrštyk
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
PANNA COTTA
- 10 g plátkové želatiny
- 400 g smetany min. 31%
- 130 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
JAHODOVÁ OMÁČKA
- 12 celých jahod
- 10 g vanilkového cukru
- 10 g solamylu
- 2 lžíce jahodového sirupu
- čerstvá máta na ozdobení
SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Želatinu namočíme do misky se studenou vodou.
- 2Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože z něj vyškrábneme semínka.
- 3Smetanu vlijeme do rendlíku a přivedeme ji těsně pod bod varu – bude se z ní kouřit, ale nebude se vařit. Rendlík stáhneme z ohně. Do smetany přidáme cukr, vanilková semínka a lusk, promícháme a necháme zchladnout na teplotu 70–80 °C.
- 4Želatinu vymačkáme a přidáme ji do teplé smetany. Pečlivě promícháme metličkou a přecedíme přes jemné síto do připravených misek. Necháme alespoň 4 hodiny v lednici vychladit.
- 5Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtky.
- 6Vodu s cukrem a solamylem smícháme a svaříme na mírném ohni v rendlíku. Přilijeme jahodový sirup, promícháme a přidáme nakrájené jahody. Promícháme a necháme vychladnout.
- 7Na talíř vyklopíme panna cottu, přidáme jahody s omáčkou a ozdobíme lístky čerstvé máty.
Tip
K přípravě budete potřebovat 4 mističky Ø 9 cm a kuchyňský teploměr.
Před podáváním dejte misky na chvíli do horké vody, panna cotta pak půjde lépe vyklopit.
Pokud chcete získat panna cottu jemnější, a nechcete ji vyklápět na talíř, použijte místo 10 g želatiny jen 5 g a nalijte hotovou směs do skleniček, ve kterých nechte dezert vychladnout. Přidejte jahody a podávejte přímo ve skleničkách.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef