4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
POLÉVKA
- hlava, skelet a ořezy z kapra
- 120 g jiker a 120 g mlíčí
- 150 g oloupané mrkve
- 130 g oloupané cibule
- 100 g másla
- 60 g hladké mouky
- 50 g oloupaného celeru
- 50 g oloupané petržele
- 3 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
- 2 bobkové listy
- 1 stroužek česneku
- 15 kuliček černého pepře
- 8 kuliček nového koření
- mletý pepř
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup na vývar
- 1Skelet ryby přesekneme na 3–4 menší části. Z hlavy odstraníme oči a žábry, důkladně ji spolu se skeletem a rybím ořezem opláchneme ve studené vodě, vložíme do hrnce, vlijeme tolik studené vody, aby o 2 cm přesahovala rybí části, a přivedeme k varu. Naběračkou sebereme pěnu, která se vytvoří na hladině, a vyhodíme ji.
- 2Stáhneme oheň na třetinu, vývar osolíme, přidáme koření a vaříme nezakryté na mírném ohni 30 minut. Poté vývar scedíme přes jemné síto do čisté nádoby.
- 3Hlavy, skelet a rybí ořez necháme prochladnout, obereme z nich maso, které nakrájíme najemno a dáme stranou. Zbytek vyhodíme.
- 4Ve větším rendlíku přivedeme k varu 1 litr vody a přidáme zarovnanou lžičku soli. Přidáme jikry a mlíčí, stáhneme oheň na třetinu a nezakryté vaříme 12 minut. Vývar scedíme přes jemné síto k vývaru z hlavy a skeletu, vnitřnosti dáme stranou. Vývar vrátíme na sporák a na středním ohni ho svaříme na 1,2 litru. Získá tak silnější chuť. Dáme stranou.
Postup na polévku
- 1Mrkev, celer a petržel nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nakrájíme najemno.
- 2V hrnci na vyšším ohni zpěníme máslo. Přidáme nastrouhanou zeleninu a za stálého míchání 1 minutu restujeme. Přidáme cibuli, stáhneme oheň na polovinu a vše za častého míchání restujeme dozlatova. Přidáme česnek a za stálého míchání 1 minutu restujeme.
- 3Přidáme mouku a za stálého míchání opět restujeme 1 minutu. Vzniklou zeleninovou jíšku zalijeme rybím vývarem, promícháme a přivedeme k varu. Ihned stáhneme oheň pod třetinu a necháme nezakryté 20 minut pomalu vařit. Polévku dochutíme solí a pepřem, přidáme rybí maso, vnitřnosti, nakrájenou petržel a zamícháme.
Tip
Hlavu a vnitřnosti vařte zvlášť. Jikry a mlíčí se totiž vaří kratší dobu. Navíc kdybyste hlavu i droby vařili dohromady, obtížně byste pak z vnitřností odstraňovali drobné kostičky a koření.
Vnitřnosti můžete do polévky také orestovat – získá tak silnější chuť. Na středním ohni v nepřilnavé pánvi zpěníte 30 g másla. Vložíte mlíčí a jikry pokrájené na kousky, stáhnete oheň na třetinu a orestujete je ze všech stran do zlatova během cca 6 minut. Dochutíte solí a špetkou čerstvě mletého pepře. Vložíte do hotové polévky. Pánev „vypláchněte“ trochou vroucí vody nebo rybího vývaru a přidejte do polévky. Nápek obsahuje chuť, o kterou je škoda přijít.
Rybí polévku můžete nakonec zjemnit 100 ml smetany (min. 31%), kterou během 1 minuty v polévce provaříte.
Nejlépe polévka chutná druhý den, když se uleží.
Polévku podávejte s krutony z bílého pečiva.
Do polévky můžete přidat špetku najemno nastrouhaného muškátového oříšku.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef