4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 60 g čerstvého medvědího česneku
- 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 100 ml suchého bílého vína
- 40 g oloupané cibule
- 60 g másla
- 600 ml smetany, min. 31%
- 1 uvařená brambora
- špetka mletého muškátového oříšku
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Cibuli najemno nakrájíme. Bramboru nakrájíme na větší kousky. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 30 g másla, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět. Přilijeme víno a necháme ho zcela odvařit. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Přidáme medvědí česnek, smetanu, uvařenou bramboru, muškátový oříšek a 1 lžičku soli.
- 2Polévku opět necháme přijít k varu a vaříme 1 minutu. Ještě horkou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné síto. Polévku dle potřeby dochutíme solí.
- 3V pánvi na vyšším ohni rozpálíme zbylé máslo. Jakmile začne lehce zlatavě pěnit, pánev odstavíme a tímto máslem, které získalo lehkou oříškovou chuť, dochutíme polévku v talíři.
Tip
Víno použijte vždy suché. Třeba Ryzlink vlašský nebo Rulandské bílé.
Můžete použít i medvědí česnek mražený. V tom případě ho budete po rozmrznutí potřebovat 110 g.
Polévku můžete ještě horkou vlít do mixéru a rozmixovat.
Vařená brambora polévku lehce zahustí.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef