4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 200 g čočky
- 100 g anglické slaniny nebo pikantnější klobásy
- 100 g cibule
- 1,2 l hovězího vývaru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce lístků plocholisté petržele
- pepř
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Čočku propláchneme a vložíme do hrnce. Zalijeme ji 1 l studené vody a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Přidáme zarovnanou lžíci soli a čočku uvaříme na středním ohni doměkka. Poté ji přes síto slijeme.
- 2Slaninu nebo klobásu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Česnek nakrájíme na jemné plátky. Vývar ohřejeme. Plocholistou petržel nakrájíme najemno.
- 3V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo, přidáme uzeninu a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme nakrájenou cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět. Přidáme česnek a 1 minutu za stálého míchání restujeme. Přidáme ⅔ uvařené čočky, důkladně promícháme, přilijeme 900 ml horkého vývaru a necháme 5 minut vařit na mírném ohni.
- 4Zbylou čočku společně se zbylým vývarem rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme do kastrolu k polévce, důkladně promícháme a 5 minut provaříme. Dochutíme solí a pepřem. Před podáváním posypeme nakrájenou petrželí.
Tip
Česnek během restování nesmí příliš zhnědnout, zhořkl by a zkazil chuť celé polévky.
Rozmixovaná čočka polévku zahustí, nemusíte ji tedy zahušťovat jíškou a polévka bude přirozeně bezlepková.
Patříte-li mezi vegetariány, vyměňte hovězí vývar za zeleninový a slaninu nebo klobásu do polévky nedávejte.
Na přípravu budete potřebovat tyčový mixér.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef