4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- Farmářská zelenina a ovoce
- 400 g oloupaných brambor, varný typ B
- 260 g oloupané cibule
- 100 g oloupané mrkve
- 100 g oloupaného celeru
- 100 g oloupané petržele
- 3 stroužky česneku
- hrst sušených hub
- 100 g másla
- 40 g hladké mouky
- 1 lžíce nakrájené plocholisté petržele
- 1 lžíce sušené majoránky
- ½ lžičky drceného kmínu
- pepř
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Cibuli, kořenovou zeleninu a brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Sušené houby namočíme do vody, aby změkly.
- 2V hrnci na středním ohni rozehřejeme máslo a orestujeme na něm za častého míchání kořenovou zeleninu dozlatova. Přidáme cibuli a orestujeme ji za častého míchání dozlatova. Přidáme drcený kmín, promícháme a přidáme mouku, kterou za stálého míchání restujeme dozlatova 1–2 minuty.
- 3Takto připravený základ osolíme, opepříme, zalijeme vodou (1,5 l) a za občasného zamíchání přivedeme k varu. Přidáme nakrájené brambory, znovu přivedeme k varu a necháme 10 minut vařit. Poté přidáme česnek, namočené houby, 100 ml vody z hub a sušenou majoránku. Polévku zamícháme a vaříme na mírnějším ohni dalších 10-12 minut.
- 4Hotovou polévku dle chuti osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou petržel.
Tip
Nejprve orestujte zeleninu, teprve když hezky zezlátne, přidejte cibuli. Ta totiž karamelizuje rychleji než kořenová zelenina. Kdybyste ji restovali hned na začátku spolu se zeleninou, připalovala by se.
V sezoně použijte pochopitelně houby čerstvé. 300 g směsi očištěných a nakrájených hub bude stačit. Pokrájejte je na větší kusy a orestujte je v rozpálené pánvi na vyšším ohni do zlaté barvy hned po zelenině. Teprve pak přidejte cibuli a pokračujte.
Jakmile zeleninu zaprášíte moukou, nezapomeňte stáhnout oheň na třetinu a s takto připravenou jíškou míchejte. Nebojte se případného nápeku vzniklého na dně hrnce. Jakmile přilijete vodu, nápek se postupně rozpustí. Dejte pozor, aby vzniklý nápek nezčernal, ale jen zezlátl. Polévka by byla hořká.
Pro silnější chuť polévky můžete použít dvě lžíce sušených hub a 200 g hub čerstvých.
Namísto plocholisté petržele můžete nakonec přidat do hotové polévky lžíci pokrájených lístků čerstvé majoránky. Nebo můžete obě čerstvé bylinky zkombinovat: půl lžíce petržele a půl lžíce čerstvé majoránky.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef