4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 500 g bílého chřestu
- 3–4 stonky zeleného chřestu
- 100 ml smetany, min. 31%
- 70 g másla
- 3 lžíce cukru
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Ve vysokém hrnci přivedeme k varu 1,5 litru vody s cukrem a 1 lžičkou soli.
- 2Chřest vložíme do vroucí vody a uvaříme ho 5-10 minut na skus. Pozor, zelený chřest je hotový rychleji. Ihned po uvaření vložíme zelený chřest do misky s vodou a ledem, abychom zastavili var a chřest nezešedl. Poté ho nakrájíme na špalíčky dlouhé 4 cm.
- 3Z uvařeného bílého chřestu odřízneme hlavičky, které dáme stranou, a stonky nakrájíme na menší špalíčky.
- 4Z vývaru, ve kterém se vařil chřest, odebereme 1 litr. Do něj vložíme nakrájené stonky bílého chřestu a vše postupně důkladně rozmixujeme v mixéru. Polévku propasírujeme přes jemný cedník do hrnce.
- 5Přilijeme smetanu, promícháme a necháme přijít k varu. Stáhneme z ohně a metličkou zašleháme 60 g másla. Dochutíme solí.
- 6Na pánvi na středním ohni necháme zpěnit zbylé máslo a hlavičky bílého chřestu a nakrájený zelený chřest v něm krátce prohřejeme. Prohřátý chřest vrátíme do polévky a polévku v talíři zakápneme zbylým máslem z pánve.
Tip
Vařený zelený chřest se musí ihned ponořit do ledové vody, aby se dál už nevařil – zachová si tak barvu a zůstane křupavý.
Polévku můžete podávat i s krutonky z bílého pečiva – stačí nakrájet na kostičky den starý rohlík nebo housku a orestovat je na másle.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef