4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1,2 kg loupaných konzervovaných rajčat
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 60 g cibule
- 80 g olivového oleje
- 10 g cukru krupice
- 60 g vychlazeného másla
- 100 ml smetany, min. 31 %
- 2 stroužky česneku
- 8 velkých lístků bazalky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
K PODÁVÁNÍ
- 4-6 lžic olivového oleje
- lístky bazalky
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Česnek oloupeme a rozmáčkneme plochou stranou nože.
- 2V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 60 g oleje, přidáme mrkev, celer a 3 minuty za častého míchání restujeme. Přidáme česnek a cukr a 1 minutu za stálého míchání restujeme. Přidáme cibuli a 5 minut restujeme. Přidáme rajčata, sůl a pepř, zamícháme a vaříme nezakryté 10 minut na středním ohni.
- 3Poté do polévky natrháme bazalkové lístky, vlijeme smetanu a vaříme dalších 5 minut. Stáhneme z ohně, přidáme zbylý olej, studené máslo nakrájené na kostky a vše důkladně rozmixujeme.
- 4Polévku přecedíme přes síto, dle potřeby osolíme a zamícháme. Každou porci zakápneme 1 lžící olivového oleje a přidáme lístky bazalky.
Tip
Polévku můžete po částech rozmixovat v klasickém mixéru a následně přepasírovat přes jemné síto.
Hustotu polévky můžete případně upravit přidáním 200 ml vroucí vody, kterou přilijete do rozmixovaného krému.
Na přípravu polévky budete potřebovat tyčový mixér.
K přecedění budete potřebovat síto.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef