4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 150 g bílých fazolí
- 150 g červených fazolí
- 100 g cibule
- 40 g hladké mouky
- 20 g sladké papriky
- 1,2 l hovězího vývaru
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička rajčatového protlaku
- ½ kávové lžičky pálivé papriky
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele
- pepř
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Fazole propláchneme a každý druh namočíme zvlášť do 2 l vody na 6 hodin, ideálně přes noc. Poté fazole osolíme a každý druh zvlášť uvaříme téměř doměkka ve vodě, ve které byly namočené. Hotové fazole scedíme a dáme stranou.
- 2Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a cibuli na něm orestujeme za častého míchání dozlatova. Za stálého míchání přidáme postupně protlak, sladkou i pálivou papriku, prolisovaný česnek a vše zaprášíme moukou. Stáhneme oheň na třetinu a restujeme 1 minutu. Zalijeme vývarem, zvýšíme teplotu a přidáme bobkový list. Přidáme uvařené fazole, dochutíme solí a pepřem a necháme na mírném ohni 20 minut nezakryté vařit.
- 3V případě potřeby nakonec polévku dosolíme. Podáváme posypané nakrájenou petrželí.
Tip
Fazole vařte zvlášť, každé se vaří jinak dlouho, použít můžete i hotové měkké fazole z konzervy. Pak budete potřebovat 250 g bílých a 250 g červených fazolí.
Do základu k cibuli můžete přidat 150 g slaniny nakrájené na kostičky.
Namísto pálivé papriky můžete přidat i čerstvou nebo sušenou chilli papričku, tu ale přidejte už společně s fazolemi.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef