4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 600 g oloupané cibule
- 200 g lišek
- 60 g másla
- 40 g hladké mouky
- 1 l hovězího vývaru
- 150 ml suchého bílého vína
- 150 ml mléka
- 2 žloutky
- 2 bobkové listy
- 2 větvičky tymiánu
- 2 lžíce nasekaných lístků velkolisté petržele
- pepř
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Cibuli podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Lišky očistíme a nakrájíme na větší kousky.
- 2V hrnci na vyšším ohni zpěníme máslo, přidáme cibuli a promícháme. Přikryjeme pokličkou a necháme 2 minuty dusit. Stáhneme oheň na polovinu a cibuli dusíme dalších 12 minut. Často mícháme, aby se příliš nepřichytávala ke dnu.
- 3Sundáme poklici, přidáme houby a dalších 5 minut za občasného míchání restujeme. Přidáme sdrhnuté a lehce pokrájené lístky tymiánu. Promícháme, zalijeme vínem a necháme ho zcela odvařit. Jakmile se víno odvaří a v hrnci zůstane opět jen tuk, přidáme mouku, kterou za stálého míchání restujeme 1 minutu.
- 4Poté přilijeme vývar, přidáme bobkové listy, polévku lehce osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Přivedeme k varu, zamícháme, stáhneme oheň na třetinu výkonu a za občasného zamíchání vaříme nezakryté 20 minut.
- 5Najemno nakrájíme plocholistou petržel. V mléku rozšleháme žloutky, přidáme petržel a za stálého rychlého míchání přilijeme do polévky. Polévku ihned stáhneme z ohně a ještě ji chvíli mícháme, aby se žloutky nesrazily. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Tip
Na začátku dejte cibuli čas, aby při restování změkla.
Víno musíte opravdu odvařit, polévka by jinak byla kyselá.
Mléko se žloutky polévku zjemní a lehce zahustí.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef