4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 100 g oloupaného česneku a 2 stroužky česneku na dokončení
- 70 g másla
- 60 g hladké mouky
- 1,2 l kuřecího vývaru
- 200 ml smetany, min. 31%
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka bílého pepře
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1100 g česneku nakrájíme nahrubo. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 60 g másla, přidáme česnek a necháme ho za častého míchání zesklovatět. Přidáme mouku, zmírníme oheň a restujeme za stálého míchání 2 minuty.
- 2Přilijeme vývar, přivedeme k varu a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Poté stáhneme oheň a polévku necháme vařit bez pokličky na mírném ohni 30 minut. Občas zamícháme.
- 3Přilijeme smetanu a 1 minutu povaříme. Polévku pečlivě rozmixujeme tyčovým mixérem. Přes jemný cedník přelijeme polévku do čistého kastrolu a ještě jednou prošleháme tyčovým mixérem.
- 4Dva stroužky česneku očistíme a nakrájíme na jemné plátky. Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo a česnek na něm orestujeme na středním ohni za častého míchání dozlatova.
- 5Polévku podáváme s orestovaným česnekem.
Tip
Česnek restujte opatrně, nesmí se zabarvit dotmava, zhořkl by.
Nepoužívejte starší, již naklíčený česnek. Polévka by neměla správnou jemnou chuť.
K přípravě budete potřebovat tyčový mixér a jemný cedník.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef