4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 4 lilky po 200 g
- 80 g lískových ořechů
- 70 g oloupané cibule
- 20 g oloupaného česneku
- 70 g oloupaných brambor (varný typ B)
- 100 ml olivového oleje
- 500 ml polotučného mléka
- 2 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele
- 4–6 lžiček bílého jogurtu řeckého typu
- pepř
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Troubu rozehřejeme na 220 °C.
- 2Lilky potřeme 2 lžícemi oleje, vložíme je do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut. Částečně zchladlé lilky podélně rozřízneme na poloviny, lžící vyškrábneme dužninu do mísy a necháme ji vychladnout. Poté ji nakrájíme nahrubo.
- 3Teplotu v troubě snížíme na 160 °C, vložíme do ní lískové ořechy a pečeme je 15 minut. Poté je necháme vychladnout a nakrájíme je rovněž nahrubo.
- 4Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
- 5V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme česnek a brambory a restujeme za stálého míchání 2 minuty. Přidáme nakrájený lilek, osolíme, opepříme a promícháme.
- 6Přilijeme mléko a 500 ml vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod polovinu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Poté polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme ji dohladka. Během mixování přilijeme zbylý olivový olej. Polévku případně dochutíme solí.
- 7Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem, posypeme nakrájenou petrželí a lískovými ořechy a doplníme lžičkou bílého jogurtu.
Tip
Pro přípravu polévky budete potřebovat mixér. Místo vody můžete použít zeleninový vývar. Polévka bude mít výraznější chuť.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef