4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
POLÉVKA
- 600 g salátové okurky
- 400 g zakysané smetany
- 50 g lískových ořechů
- 10 g najemno nastrouhaného česneku
- 10 g olivového oleje
- 2 ředkvičky
- 2 snítky kopru
- 2 lžíce najemno nakrájené pažitky
- pepř dle chuti
- sůl dle chuti
PETRŽELOVÝ OLEJ
- 70 g lístků plocholisté petržele
- 100 g olivového oleje
- 100 g rostlinného oleje
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Troubu rozehřejeme na 160 °C.
- 2Ořechy dáme na plech a vložíme do rozehřáté trouby na 4 minuty. Vysypeme je na kuchyňský papír nebo na čistou utěrku a promneme je rukou, abychom je zbavili slupky. Poté je rozkrojíme nožem na poloviny a znovu dáme do rozehřáté trouby na 6 minut. Ještě teplé je promícháme v misce s olivovým olejem.
- 3Ředkvičky nakrájíme na jemné plátky. Kopr natrháme nahrubo.
- 4Okurku nastrouháme nahrubo a promícháme ji se zakysanou smetanou, česnekem a pažitkou. Dle chuti osolíme a opepříme a necháme vychladit.
- 5Polévku podáváme dobře vychlazenou, ozdobenou opečenými lískovými ořechy, koprem, nakrájenou ředkvičkou a zakápnutou petrželovým olejem.
PETRŽELOVÝ OLEJ
- 1V rendlíku smícháme oba druhy oleje a zahřejeme je na teplotu 75–80 °C. Vlijeme do mixéru, přidáme lístky petržele a 1 minutu mixujeme.
- 2Směs vlijeme do cedníku a olej necháme vykapat do čisté misky. Pozor, hmotu v cedníku nestlačujeme!
- 3Hotový olej vlijeme do čisté uzavíratelné sklenice.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef