4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 500 g neoloupané dužniny dýně
- 80 g oloupané cibule
- 20 g oloupaného zázvoru
- 50 g olivového oleje
- 50 g cukru krupice
- 130 ml pomerančového džusu
- 50 ml smetany, min. 31%
- 1 lžíce najemno nakrájené pažitky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4–6 lžiček dýňového oleje
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Cibuli nakrájíme najemno, zázvor na plátky, dýni na kostky o hraně 2 cm.
- 2V kastrolu na středním ohni rozehřejeme olej, přidáme cibuli a necháme ji za občasného zamíchání zpěnit. Přidáme zázvor, krátce ho orestujeme, přidáme cukr a pomalu mícháme, dokud cukr nezíská zlatou barvu.
- 3Přidáme nakrájenou dýni a 1 minutu mícháme. Přilijeme pomerančový džus, dobře promícháme, přivedeme k varu, stáhneme oheň lehce pod polovinu a necháme džus téměř vyvařit. Na dně kastrolu by měly zbýt zhruba 4 lžíce tekutiny.
- 4Přilijeme 1,1 l vody, promícháme, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme 30 minut. Přidáme smetanu a citronovou šťávu, promícháme a necháme vařit 2 minuty. Poté polévku propasírujeme přes cedník a dle chuti osolíme.
- 5Na talíři pokapeme dýňovým olejem a posypeme nakrájenou pažitkou.
Tip
Do této polévky můžete použít máslovou dýni, dýni Hokkaido nebo jiný druh jedlé dýně.
Místo vody můžete použít zeleninový vývar. Polévka bude mít výraznější chuť.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef