4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 900 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 300 ml smetany, min. 31%
- 300 g očištěného celeru
- 150 g oloupaných brambor
- 140 g oloupané cibule
- 60 g másla
- 1 citron
- 1 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- 2 žloutky
- sůl
- špetka pepře
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Celer nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
- 2Citron důkladně omyjeme a okrájíme z něj proužky kůry – nestrouháme! Pozor, použijeme jen žlutou kůru bez bílé části, která je hořká. Z poloviny citronu vymačkáme šťávu.
- 3V kastrolu na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme celer a cibuli a restujeme je 3–4 minuty. Často mícháme. Přidáme 200 ml smetany a citronovou kůru a přivedeme k varu. Přidáme vývar, brambory, ocet, citronovou šťávu, cukr, lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Opět přivedeme k varu, oheň stáhneme na třetinu a vaříme 20 minut nebo dokud nejsou brambory a celer měkké.
- 4Polévku stáhneme z ohně, vyndáme citronovou kůru a polévku rozmixujeme. Vrátíme na sporák a znovu přivedeme k varu.
- 5V misce rozšleháme zbytek smetany se žloutky. Polévku stáhneme z ohně a vmícháme do ní rozšlehané žloutky se smetanou. Dle potřeby dochutíme solí. Polévku již déle nevaříme.
Tip
Na přípravu budete potřebovat tyčový mixér.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef