3 BOCHNÍKYMajstrštyk
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
STARTÉR
- 350 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
- olivový olej na vytření mísy
CHLÉB
- 600 g hladké mouky + mouku na podsypání těsta
- 60 g olivového oleje a olivový olej na potření
- 60 g změklého sádla
- 50 g cukru krupice
- 15 g čerstvého droždí
- 3 vejce
- 20 g soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA STARTÉR
- 1Droždí rozetřeme se 30 ml vlažné vody.
- 2Do robotu vsypeme mouku a za stálého míchání na střední otáčky postupně přidáváme drožďovou směs a 150 ml vlažné vody. Mícháme 5 minut, než je těsto hladké a elastické.
- 3Mísu vymažeme olejem a dáme do ní těsto. Přetáhneme ji potravinářskou fólií a těsto necháme zrát na teplém místě 12–15 hodin nebo přes noc.
POSTUP NA CHLÉB
- 1Na dno mísy robotu nalijeme 200 ml vlažné vody, přidáme startér a ostatní suroviny kromě soli. Rychle mícháme 7 minut do hladkého, mírně lepivého těsta. Přidáme sůl a rychle mícháme 3 minuty.
- 2Pracovní plochu posypeme moukou a vyklopíme na ni vymíchané těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 1 hodinu zrát, než těsto zdvojnásobí svůj objem.
- 3Vyzrálé těsto zpracujeme rukama do válečku, rozdělíme ho na 3 části a z každé z nich vyválíme bochníček ve tvaru oválu, který položíme spojem nahoru na plech poprášený moukou a necháme kynout 45 minut nebo než zdvojnásobí svůj objem.
- 4Troubu rozehřejeme na 240 °C. Vykynuté těsto potřeme olejem, dáme do rozehřáté trouby a pečeme 10 minut. Poté teplotu trouby stáhneme na 210 °C a pečeme dalších 15 minut do tmavěhnědé barvy.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef