2 KUSYDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 500 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- 60 ml olivového oleje na potření těsta a na vymazání formy
- 20 g čerstvého droždí
- 2–3 větvičky rozmarýnu a 1 lžička najemno nakrájených lístků čerstvého rozmarýnu
- 15 g soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Olejem vymažeme 2 kulaté formy.
- 2Droždí pečlivě rozetřeme se 60 ml vlažné vody a poté ho rozmícháme s 280 ml vlažné vody. Přimícháme extra panenský olivový olej.
- 3Do mísy robotu vsypeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme drožďovou směs a hnětacím hákem mícháme na střední rychlost 9 minut, než je těsto hladké a elastické. Vsypeme nakrájený rozmarýn a mícháme další 1 minutu.
- 4Poprášíme vál hladkou moukou, vyklopíme na něj vypracované těsto a rozdělíme ho na 2 stejné části. Vypracujeme z nich rukama 2 bochánky, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme zrát na teplém místě 1,5 hodiny, než těsto zdvojnásobí svůj objem.
- 5Vyzrálé těsto znovu propracujeme rukou a vyválíme 2 placky o průměru 25 cm, které položíme do připravených forem. Těsto potřeme olejem a necháme na teplém místě kynout 30 minut.
- 6Troubu rozehřejeme na 200 °C.
- 7V plackách uděláme prsty důlky hluboké zhruba do poloviny těsta a necháme těsto znovu kynout, než zdvojnásobí svůj objem.
- 8Nakynuté placky znovu potřeme olejem, zapícháme do nich sdrhnuté rozmarýnové lístky a pečeme v rozehřáté troubě 25 minut dozlatova. Vyndáme z forem a necháme vychladnout.
Tip
K pečení budete potřebovat 2 kulaté formy Ø 25 cm.
Občas je nutné nechat těsto kynout delší dobu, nežli je uvedeno v receptu. Záleží na čerstvosti droždí, kvalitě mouky, teplotě a vlhkosti vzduchu. Vždy je tedy lépe počkat s kynutím o chvilku déle. Výsledné těsto by jinak bylo po upečení sražené a příliš hutné.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef