2 VEKYDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 500 g pšeničné hladké mouky
- 20 g rostlinného oleje
- 15 g čerstvého droždí
- 5 g cukru krupice
- 10 g soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Do mísy robotu nalijeme 225 g vlažné vody a přidáme ostatní suroviny. Promícháme a 10 minut pomalu mícháme dohladka. Vypracované těsto vyklopíme na slabě pomoučený vál, rozdělíme na 2 díly a vypracujeme bochánky. Velmi lehce je poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou, aby neoschly, a necháme 30–45 minut zrát.
- 2Po vyzrání bochánky válečkem rozválíme do oválné placky. Ovál přetočíme delší stranou k sobě, těsto přeložíme, zamáčkneme a smotáme do válečku. Konce válečku zapíchneme prstem dovnitř. Rukama dotvoříme stejnoměrný váleček. Válečky položíme na plech a necháme 40 minut kynout.
- 3Troubu rozehřejeme na 230 °C. Na její trouby nastříkáme zavlažovačem vodu, až se vytvoří oblak páry. Pak do ní ihned vložíme plech s vekami a troubu zavřeme.
- 4Teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 16 až 18 minut dozlatova. Po celou dobu pečení troubu neotvíráme, už nepřipařujeme, zbylá pára z trouby nesmí odejít.
Tip
V případě, že je rozválené těsto moc pomoučené, mouku sklepeme, jinak by se veky špatně smotávaly.
Suroviny vystačí na 2 veky dlouhé 30 centimetrů.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef