2 BOCHNÍKYDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
TĚSTO
- 600 g pšeničné hladké mouky
- 400 g žitné chlebové mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 25 ml octa
- 5 g kmínu
- 25 g soli
VLOŽKA
- 650 g oloupané cibule
- 100 g sádla
NA DOKONČENÍ
- žitná mouka na vysypání ošatek
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup na vložku
- 1Cibuli nakrájíme nahrubo. V pánvi na středním ohni ji za častého míchání orestujeme dozlatova na sádle. Orestovanou cibuli přendáme na kuchyňský papír, abychom ji zbavili přebytečného tuku.
- 2Takto ze základní váhy připravíme 250 g restované cibule, kterou potřebujeme pro přípravu chleba.
Postup na chleba
- 1Do mísy nalijeme 700 ml vlažné vody o teplotě přibližně 30 °C a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, přendáme do robotu a necháme 10 minut míchat. Minutu před koncem míchání přidáme orestovanou cibuli. Dohladka vypracované těsto vyklopíme na slabě pomoučený vál, velmi lehce ho poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme 30 minut zrát.
- 2Troubu rozehřejeme na 250 °C. Plech lehce poprášíme moukou.
- 3Vyzrálé těsto rozdělíme na 2 díly. Z obou dílů vypracujeme na pomoučeném vále bochánky. Přemístíme he hladkou stranou dolů (spojem nahoru) do moukou lehce vysypaných ošatek a necháme 50 minut kynout.
- 4Poté chleby vyklopíme na plech a vložíme je do zapářené rozehřáté trouby. Po 3 minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme 35–40 minut.
Tip
Troubu zapáříte tak, že ji rozehřejete a na její stěny rozprašovačem (na květiny) stříkáte vodu, dokud se nevytvoří oblak páry. Pak do ní ihned vložíte plech s chlebem.
Místo pšeničné hladké mouky můžete použít pšeničnou hladkou mouku chlebovou.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef