6 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA NA BIGA STARTÉR
- 350 g hladké mouky a mouka na poprášení
- 10 g čerstvého droždí
- rostlinný olej na vymazání mísy
SUROVINY NA TĚSTO
- 60 ml vlažného mléka
- 15 g čerstvého droždí
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- 50 ml olivového oleje na potření těsta
- 500 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
- 15 g soli
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- potravinářskou fólii
- pečicí papír
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA BIGA STARTÉR
- 1Droždí rozetřeme se 30 ml vlažné vody.
- 2Do mísy robota vsypeme mouku a hnětacím hákem začneme míchat na střední otáčky. Postupně přidáváme drožďovou směs a 170 ml vlažné vody. Mícháme v robotu 5 minut, než je těsto hladké a elastické.
- 3Vymažeme mísu olejem a dáme do ní těsto. Mísu přetáhneme potravinářskou fólií a těsto necháme zrát na teplém místě 12–15 hodin.
POSTUP NA TĚSTO
- 1V misce smícháme droždí se 30 ml vlažné vody do krémové konzistence a poté přimícháme 370 ml vlažné vody. Smícháme s biga startérem.
- 2Do mísy robota vlijeme mléko, přidáme drožďovou směs a postupně vmícháme mouku. Těsto mícháme při vyšších otáčkách robota 10 minut. Poté přidáme sůl a olivový olej a mícháme další 1 minutu.
- 3Těsto potřeme olejem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme zrát na teplém místě 1–1,5 hodiny, než zdvojnásobí svůj objem.
- 4Vál posypeme moukou a velmi opatrně na něj vyklopíme vyzrálé těsto, aby se nesrazilo.
- 5Pomoučenýma rukama opatrně vytvarujeme těsto do obdélníkového plátu 2,5 cm vysokého a rozdělíme ho nožem nebo rádýlkem na 6 stejných obdélníkových dílů.
- 6Troubu rozehřejeme na 220 °C.
- 7Všechny díly přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout 30 minut.
- 8Co nejrychleji postříkáme rozprašovačem stěny trouby vodou, až se začne tvořit pára. Ihned do ní vložíme plech s pečivem a troubu co nejrychleji zavřeme.
- 9Pečeme 30 minut dozlatova a poté necháme hotové pečivo vychladnout na mřížce.
Tip
Biga je italský název pro předkvašené pšeničné těsto, ze kterého se následně vyrábějí různé druhy italského pečiva.
Pro tento typ pečiva je pára v troubě na začátku pečení důležitá. Nemáte-li rozprašovač, dejte vodu do misky, a co nejrychleji prsty nastříkejte vodu na stěny trouby tak, aby vznikla pára. Celý proces je nutné dělat velmi rychle, aby trouba nevychladla. Stejně tak je důležité rychle pečivo dát do trouby, dokud v ní pára ještě je.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef