Košík

1 BRIOŠKADo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 350 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
  • 180 g změklého másla
  • 25 g cukru krupice
  • 15 g čerstvého droždí
  • 60 ml vlažného mléka do těsta a 1 lžíce mléka na potření
  • 3 vejce do těsta a 1 žloutek na potření
  • 4 g soli
  • rostlinný olej na vytření misky a formy

JEŠTĚ POTŘEBUJETE

  • potravinářskou fólii

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1V robotu smícháme mouku a sůl.
  • 2Změklé máslo utřeme s cukrem, až se cukr rozpustí. Droždí rozmícháme s mlékem.
  • 3V promíchané mouce uděláme důlek, přidáme rozmíchané droždí a vejce. Mícháme 5 minut na střední rychlost.
  • 4Postupně po částech do těsta přidáme máslo utřené s cukrem. Další část másla přidáme do těsta vždy až poté, co je první část pečlivě zapracovaná. Během následujících 4 minut vypracujeme hladké jemné těsto. Přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme zrát na teplém místě 2 hodiny, než zdvojnásobí svůj objem.
  • 5Posypeme vál moukou a vyklopíme na něj vyzrálé těsto. Zpracujeme ho rukama do bochánku.
  • 6Mísu vytřeme olejem a vložíme do ní bochánek těsta. Přetáhneme potravinářskou fólií a necháme v lednici zrát 10 hodin nebo přes noc.
  • 7Posypeme vál moukou a vyklopíme na něj vyzrálé těsto. Zpracujeme ho rukama do bochánku. Formu vymažeme olejem a dáme do ní těsto. Potřeme ho rozšlehaným žloutkem s mlékem a necháme kynout asi 2 hodiny na teplém místě nebo než těsto dosáhne okraje formy.
  • 8Troubu rozehřejeme na 230 °C.
  • 9Těsto potřeme zbytkem žloutku s mlékem, dáme do rozehřáté trouby a pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 190 °C a pečeme dozlatova dalších 20 minut.
  • 10Upečenou briošku vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Tip
K pečení budete potřebovat formu na biskupský chlebíček ideálně o rozměru 25 × 10 × 7 cm (d × š × h). V kroku 7 se může stát, že těsto bude kynout pomaleji, než je uvedeno v tomto receptu. Vždy záleží na čerstvosti droždí, na typu mouky a okolní teplotě. Každopádně vyčkejte, než těsto řádně vykyne.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

JEŠTĚ POTŘEBUJETE