8 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
TĚSTO
- 350 g pšeničné hladké mouky
- 150 g žitné hladké chlebové mouky
- 15 g čerstvého droždí
- 13 g octa
- 10 g soli
- 4 g drceného fenyklu
- 3 g kmínu
NA DOKONČENÍ
- žitná mouka chlebová na obalení
- hrubá sůl
- kmín na posypání
- semínka fenyklu na posypání
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Do mísy nalijeme 325 g vlažné vody o teplotě přibližně 30 °C, semínka fenyklu rozdrtíme a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, přendáme do robotu a necháme 10 minut pomalu míchat. Poté těsto rozdělíme na 8 stejných kousků, na pomoučeném vále z nich rukou vytvarujeme bochánky, lehce je pomoučíme a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme zrát 30 minut.
- 2Z vyzrálých bochánků rukou vytvarujeme ovály, přetočíme je delší stranou k sobě, těsto přeložíme, zamáčkneme a smotáme do špičatých válečků. Ty opatrně poválíme po navlhčené utěrce a obalíme v žitné mouce. Položíme je na plech a necháme 40 minut kynout. Asi dvakrát zvětší objem. Poté každý kus podélně nařízneme pilkovým nožem, v řezu zavlažíme vodou a do řezu vsypeme směs kmínu, hrubé soli a fenyklu.
- 3Troubu rozehřejeme na 250 °C. Na stěny trouby stříkáme zavlažovačem vodu, dokud se nevytvoří oblak páry. Pak do ní ihned dáme plech. Troubu zavřeme a pečeme 5 minut. Poté ji otevřeme, vyvětráme páru a teplotu stáhneme na 180 °C. Pečeme 12 minut, dokud se na dalamáncích nevytvoří zlatá kůrka. Troubu již neotvíráme
Tip
Voda nesmí stéct na plech, dalamánek by se na něj přichytil.
Řez nejlépe zavlažíte vodou pomocí štětečku nebo rozprašovače.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef