1 KUSDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g změklého másla
- 60 g cukru
- 35 g nasekaných loupaných mandlí
- 35 g rozinek
- 20 g čerstvého droždí
- 115 ml vlažného mléka
- 1 vejce a rozšlehané vejce na pomazání
- 1 sáček vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- mandlové lupínky na posypání
- 4 g soli
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- pečicí papír
SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Těsto zaděláme takzvaně na omládek: v míse robotu smícháme hladkou a polohrubou mouku, uděláme v ní důlek, do něj vlijeme dvě třetiny mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch zaprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě 30 minut vzejít.
- 2V rendlíku rozehřejeme máslo. Vejce v misce prošleháme vidličkou. Do mísy s omládkem přidáme zbylé mléko, máslo, oba druhy cukru, sůl, najemno nastrouhanou citronovou kůru a vejce a v robotu během 10 minut vypracujeme hladké nelepivé těsto. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle. Těsto necháme 30 minut odpočinout na teplém místě.
- 3Troubu rozehřejeme na 160 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
- 4Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů, každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen dlouhý asi 30 cm. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat. Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku.
- 5Vánočku položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 1 hodinu kynout. Poté ji potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 40–50 minut.
Pletení vánočky
- 1Prameny rozdělíme na polovinu, tedy na tři a tři prameny. Překřížíme levou ruku přes pravou a chytneme oba vnější prameny (levou rukou držíme pravý pramen, pravou levý). Překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe, a potom pramen v levé ruce položíme do vnitřní pravé strany.
- 2Levou rukou zespodu uchopíme pravý vnější pramen a překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe. Pramen v pravé ruce položíme do vnitřní levé strany.
- 3Pravou rukou zespodu uchopíme levý vnější pramen a ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe, a pramen v levé ruce položíme do vnitřní pravé strany.
- 4Levou rukou zespodu uchopíme pravý vnější pramen a překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe. Pramen v pravé ruce položíme do vnitřní levé strany.
- 5Pokračujeme stejně jako v bodě 2 a postupy střídáme, dokud nezapleteme všechny prameny.
Tip
Strouhejte jen žlutou část kůry, bílá je hořká.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef