9 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 480 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
- 350 ml vlažného mléka
- 1 lžička cukru krupice
- 15 g čerstvého droždí
- 15 g změklého másla
- 1 hrst rýžové mouky na poprášení těsta
- 3–4 lžíce rostlinného oleje na smažení
- 10 g soli
SNOUBENÍ POKRMU S ČAJEM
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitním čajem.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1V míse smícháme 200 ml mléka, cukr a droždí a poté vmícháme zbývající mléko a změklé máslo.
- 2Do mísy robota vsypeme mouku a sůl, promícháme a uprostřed uděláme důlek. Vlijeme do něj drožďovou směs a mícháme hnětacím hákem při středních otáčkách 10 minut, až je těsto hladké a elastické. Překryjeme ho čistou utěrkou a necháme zrát na teplém místě 60 minut, nebo než zdvojnásobí svůj objem.
- 3Vál poprášíme hladkou moukou a vyklopíme na něj vyzrálé těsto. Vyválíme ho na plát silný 1,5 cm a pomoučeným vykrajovátkem z něj vykrojíme 9 koleček.
- 4Plech vydatně poprášíme hladkou moukou.
- 5Kolečka zaprášíme rýžovou moukou a položíme je na pomoučený plech. Přikryjeme je čistou utěrkou a necháme 30 minut kynout na teplém místě.
- 6Na sporáku na středním ohni rozpálíme těžkou litinovou nebo ocelovou pánev a stáhneme oheň na třetinu. Do horké pánve vlijeme 1 lžíci oleje a převrátíme do ní kolečka těsta tak, aby se smažila nejprve strana posypaná rýžovou moukou.
- 7Smažíme postupně pomalu 6–7 minut na každé straně dozlatova. Hotové muffiny necháme vychladnout na mřížce.
Tip
Na vykrajování budete potřebovat kulaté vykrajovátko Ø 8 cm.
Pánev stačí olejem jen vymazat. Není třeba velkého množství tuku.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef