Cart

8 KUSŮDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

TĚSTO

  • 350 g pšeničné hladké mouky
  • 150 g žitné hladké chlebové mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 13 g octa
  • 10 g soli
  • 4 g drceného fenyklu
  • 3 g kmínu

NA DOKONČENÍ

  • žitná mouka chlebová na obalení
  • hrubá sůl
  • kmín na posypání
  • semínka fenyklu na posypání

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

Postup

  • 1Do mísy nalijeme 325 g vlažné vody o teplotě přibližně 30 °C, semínka fenyklu rozdrtíme a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, přendáme do robotu a necháme 10 minut pomalu míchat. Poté těsto rozdělíme na 8 stejných kousků, na pomoučeném vále z nich rukou vytvarujeme bochánky, lehce je pomoučíme a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme zrát 30 minut.
  • 2Z vyzrálých bochánků rukou vytvarujeme ovály, přetočíme je delší stranou k sobě, těsto přeložíme, zamáčkneme a smotáme do špičatých válečků. Ty opatrně poválíme po navlhčené utěrce a obalíme v žitné mouce. Položíme je na plech a necháme 40 minut kynout. Asi dvakrát zvětší objem. Poté každý kus podélně nařízneme pilkovým nožem, v řezu zavlažíme vodou a do řezu vsypeme směs kmínu, hrubé soli a fenyklu.
  • 3Troubu rozehřejeme na 250 °C. Na stěny trouby stříkáme zavlažovačem vodu, dokud se nevytvoří oblak páry. Pak do ní ihned dáme plech. Troubu zavřeme a pečeme 5 minut. Poté ji otevřeme, vyvětráme páru a teplotu stáhneme na 180 °C. Pečeme 12 minut, dokud se na dalamáncích nevytvoří zlatá kůrka. Troubu již neotvíráme
Tip
Voda nesmí stéct na plech, dalamánek by se na něj přichytil. Řez nejlépe zavlažíte vodou pomocí štětečku nebo rozprašovače.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

TĚSTO

NA DOKONČENÍ