1 BriocheDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 350 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
- 180 g změklého másla
- 25 g cukru krupice
- 15 g čerstvého droždí
- 60 ml vlažného mléka do těsta a 1 lžíce mléka na potření
- 3 vejce do těsta a 1 žloutek na potření
- 4 g soli
- rostlinný olej na vytření misky a formy
YOU ALSO NEED
- potravinářskou fólii
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1V robotu smícháme mouku a sůl.
- 2Změklé máslo utřeme s cukrem, až se cukr rozpustí. Droždí rozmícháme s mlékem.
- 3V promíchané mouce uděláme důlek, přidáme rozmíchané droždí a vejce. Mícháme 5 minut na střední rychlost.
- 4Postupně po částech do těsta přidáme máslo utřené s cukrem. Další část másla přidáme do těsta vždy až poté, co je první část pečlivě zapracovaná. Během následujících 4 minut vypracujeme hladké jemné těsto. Přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme zrát na teplém místě 2 hodiny, než zdvojnásobí svůj objem.
- 5Posypeme vál moukou a vyklopíme na něj vyzrálé těsto. Zpracujeme ho rukama do bochánku.
- 6Mísu vytřeme olejem a vložíme do ní bochánek těsta. Přetáhneme potravinářskou fólií a necháme v lednici zrát 10 hodin nebo přes noc.
- 7Posypeme vál moukou a vyklopíme na něj vyzrálé těsto. Zpracujeme ho rukama do bochánku. Formu vymažeme olejem a dáme do ní těsto. Potřeme ho rozšlehaným žloutkem s mlékem a necháme kynout asi 2 hodiny na teplém místě nebo než těsto dosáhne okraje formy.
- 8Troubu rozehřejeme na 230 °C.
- 9Těsto potřeme zbytkem žloutku s mlékem, dáme do rozehřáté trouby a pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 190 °C a pečeme dozlatova dalších 20 minut.
- 10Upečenou briošku vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Tip
K pečení budete potřebovat formu na biskupský chlebíček ideálně o rozměru 25 × 10 × 7 cm (d × š × h).
V kroku 7 se může stát, že těsto bude kynout pomaleji, než je uvedeno v tomto receptu. Vždy záleží na čerstvosti droždí, na typu mouky a okolní teplotě. Každopádně vyčkejte, než těsto řádně vykyne.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef