Cart

2 PIECESDo hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 500 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 60 ml olivového oleje na potření těsta a na vymazání formy
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2–3 větvičky rozmarýnu a 1 lžička najemno nakrájených lístků čerstvého rozmarýnu
  • 15 g soli

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

INSTRUCTIONS

  • 1Olejem vymažeme 2 kulaté formy.
  • 2Droždí pečlivě rozetřeme se 60 ml vlažné vody a poté ho rozmícháme s 280 ml vlažné vody. Přimícháme extra panenský olivový olej.
  • 3Do mísy robotu vsypeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme drožďovou směs a hnětacím hákem mícháme na střední rychlost 9 minut, než je těsto hladké a elastické. Vsypeme nakrájený rozmarýn a mícháme další 1 minutu.
  • 4Poprášíme vál hladkou moukou, vyklopíme na něj vypracované těsto a rozdělíme ho na 2 stejné části. Vypracujeme z nich rukama 2 bochánky, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme zrát na teplém místě 1,5 hodiny, než těsto zdvojnásobí svůj objem.
  • 5Vyzrálé těsto znovu propracujeme rukou a vyválíme 2 placky o průměru 25 cm, které položíme do připravených forem. Těsto potřeme olejem a necháme na teplém místě kynout 30 minut.
  • 6Troubu rozehřejeme na 200 °C.
  • 7V plackách uděláme prsty důlky hluboké zhruba do poloviny těsta a necháme těsto znovu kynout, než zdvojnásobí svůj objem.
  • 8Nakynuté placky znovu potřeme olejem, zapícháme do nich sdrhnuté rozmarýnové lístky a pečeme v rozehřáté troubě 25 minut dozlatova. Vyndáme z forem a necháme vychladnout.
Tip
K pečení budete potřebovat 2 kulaté formy Ø 25 cm. Občas je nutné nechat těsto kynout delší dobu, nežli je uvedeno v receptu. Záleží na čerstvosti droždí, kvalitě mouky, teplotě a vlhkosti vzduchu. Vždy je tedy lépe počkat s kynutím o chvilku déle. Výsledné těsto by jinak bylo po upečení sražené a příliš hutné.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

INGREDIENTS