2 PIECESDo hodinky
Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS
- 500 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- 60 ml olivového oleje na potření těsta a na vymazání formy
- 20 g čerstvého droždí
- 2–3 větvičky rozmarýnu a 1 lžička najemno nakrájených lístků čerstvého rozmarýnu
- 15 g soli
The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.
INSTRUCTIONS
- 1Olejem vymažeme 2 kulaté formy.
- 2Droždí pečlivě rozetřeme se 60 ml vlažné vody a poté ho rozmícháme s 280 ml vlažné vody. Přimícháme extra panenský olivový olej.
- 3Do mísy robotu vsypeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme drožďovou směs a hnětacím hákem mícháme na střední rychlost 9 minut, než je těsto hladké a elastické. Vsypeme nakrájený rozmarýn a mícháme další 1 minutu.
- 4Poprášíme vál hladkou moukou, vyklopíme na něj vypracované těsto a rozdělíme ho na 2 stejné části. Vypracujeme z nich rukama 2 bochánky, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme zrát na teplém místě 1,5 hodiny, než těsto zdvojnásobí svůj objem.
- 5Vyzrálé těsto znovu propracujeme rukou a vyválíme 2 placky o průměru 25 cm, které položíme do připravených forem. Těsto potřeme olejem a necháme na teplém místě kynout 30 minut.
- 6Troubu rozehřejeme na 200 °C.
- 7V plackách uděláme prsty důlky hluboké zhruba do poloviny těsta a necháme těsto znovu kynout, než zdvojnásobí svůj objem.
- 8Nakynuté placky znovu potřeme olejem, zapícháme do nich sdrhnuté rozmarýnové lístky a pečeme v rozehřáté troubě 25 minut dozlatova. Vyndáme z forem a necháme vychladnout.
Tip
K pečení budete potřebovat 2 kulaté formy Ø 25 cm.
Občas je nutné nechat těsto kynout delší dobu, nežli je uvedeno v receptu. Záleží na čerstvosti droždí, kvalitě mouky, teplotě a vlhkosti vzduchu. Vždy je tedy lépe počkat s kynutím o chvilku déle. Výsledné těsto by jinak bylo po upečení sražené a příliš hutné.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef