2 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 250 g loupaného půleného hrachu
- 200 ml zeleninového nebo masového vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 a 1/2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
- 1 lžička hladké mouky
- 1/2 lžičky sušené majoránky
- velká špetka soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup
- 1Cibuli oloupejte, jednu polovinu nakrájejte na půlměsíčky, druhou nahrubo. Část, kterou jste nakrájeli na půlměsíčky, nasypte do maličkého kastrůlku, přidejte dvě lžíce sádla a nechte pomaličku pobublávat celou dobu, než připravíte hrachovou kaši. Cibule postupně změkne a ke konci se začne barvit neodolatelně dozlatova.
- 2Hrách přeberte a zbavte ho všech nečistot a příměsí, které v něm nemají co dělat. Propláchněte na cedníku, vsypte do hrnce, osolte maličkou špetkou soli, zalijte 500 ml studené vody a zvolna nezakryté přiveďte k varu.
- 3Jakmile hrách mírně vře, lžící seberte tvořící se pěnu. Hrách zakryjte a opravdu zvolna vařte 45 minut; přičemž po 30 minutách k němu přisypte zbývající sůl a letmo ho promíchejte.
- 4V polovině doby, co hrách vaříte, si v dalším kastrůlku rozehřejte zbývající půl lžíci sádla a nechte na něm změknout nahrubo nakrájenou polovinu cibule. Když je cibule měkká, zasypte ji moukou a ještě asi minutu míchejte, mouka krátce zpění, načež pěnění opadne. Poté přilijte vývar, důkladně rozmíchejte a nechte téměř neznatelně pobublávat po celý zbytek doby, než se dovaří hrách. Občas jemně promíchejte, aby se mouka nepřipalovala. Teď už tedy máte obsazené tři kastrůlky, všechny si bublají jen zvolna, a vy s nimi v podstatě nemáte žádnou práci.
- 5Jakmile se hrách a zahuštěný vývar dovaří, smíchejte obojí dohromady. Přidejte prolisovaný česnek, majoránku, důkladně promíchejte a nechte ještě minutu vařit, aby se zmírnila palčivost česneku. Nakonec vše protřete přes cedník, nejlíp to jde vařečkou, obrácenou stranou lžíce nebo obrácenou stranou malé naběračky.
- 6Kaši znovu ohřejte, protože pasírováním vychladne. Na talíři přelijte pomalu opečenou cibulkou a doprovoďte například sázeným vejcem, chlebem a kyselou okurkou.
Kuchařka pro dceru
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef