4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 100 g krup
- 200 g drcených rajčat z konzervy⠀
- 500 ml vývaru (zeleninového nebo drůbežího)
- 3 středně velké mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1 malá hrst sušených hub
- 1 cibule⠀
- 1 bobkový list
- 2 lžíce olivového oleje⠀
- 1/2 lžičky provensálských bylinek nebo oregana⠀
- 1/2 lžičky soli
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Kroupy propláchněte na cedníku a pak je nechte půl hodiny máčet ve studené vodě. Houby na stejnou dobu namočte do 100-150 ml studené vody.
- 2Mrkev oškrábejte a nakrájejte na kolečka silná jako nabíjecí kabel (to je, myslím, lepší přirovnání než stéblo obilí). Silné části mrkve ještě předem překrojte napůl. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte nahrubo, česnek na tenoučké plátky.⠀
- 3V hrnci rozehřejte olej na středním plameni. Vhoďte do něj nakrájenou mrkev, všechnu sůl a aspoň minutu nebo dvě vydržte mrkev opékat, aniž by se začala připalovat. Tím získá výraznější chuť. K opečené mrkvi přidejte cibuli a ještě minutu míchejte, nakonec na posledních 30 sekund přijde česnek a provensálské bylinky. Opékání ukončete přilitím vývaru.
- 4Namočené kroupy slijte a přidejte do hrnce. Houby vylovte z vody a též je přidejte do hrnce. Nakonec do něj opatrně vlijte i vodu, ve které byly namočené – aniž byste do hrnce vyklopili nečistoty ze dna misky.
- 5Přiveďte k varu a podle potřeby dosolte, vždycky záleží na chuti vývaru. Do rodící se polévky vložte bobkový list a vařte 10 minut zvolna a nezakryté.
- 6K polévce vmíchejte drcená rajčata, tentokrát už zakryjte pokličkou a nechte dalších 25 minut pomaličku pobublávat. Nakonec znovu dosolte. Na talíři zdobte zelenou petrželkou.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.