4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 kg vepřové plece
- 400 g oloupané mrkve
- 150 g oloupané cibule
- 800 ml kuřecího vývaru
- 120 g másla
- 20 g hladké mouky
- 20 g cukru krupice
- citronová šťáva na dochucení
- špetka mletého muškátového oříšku
- sůl
- pepř
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.
PŘÍLOHA
- brambory
- rýže
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Maso nakrájíme na kostky o hraně 3 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Mrkev nakrájíme na kolečka silná 0,5 cm.
- 2V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 90 g másla, přidáme cibuli a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme maso a restujeme, dokud se všechna šťáva, kterou maso pustí, neodvaří. Poté ještě 3 minuty restujeme.
- 3Přidáme mouku a 1 minutu mícháme. Přidáme 500 ml vývaru, promícháme a přidáme 1 zarovnanou lžičku soli, 2 špetky čerstvě mletého pepře a muškátový oříšek. Přivedeme k varu, přiklopíme poklicí, stáhneme oheň na třetinu a dusíme 35 minut.
- 4Přidáme mrkev a zbývající vývar a dusíme dalších 20 minut nebo dokud nejsou maso a mrkev měkké. Vmícháme cukr a citronovou šťávu, případně osolíme a opepříme. Stáhneme z ohně a vmícháme zbytek chlazeného másla nakrájeného na kostky.
Tip
Kromě citronové šťávy můžete pokrm dochutit i špetkou strouhané citronové kůry nebo lžičkou octa.
Místo plece můžete použít i hovězí krk, ale musíte prodloužit dobu vaření minimálně o 45 minut.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef