4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
PTÁČKA
- 4 plátky z hovězí kýty po 150 g
- 80 g gothajského salámu vcelku nebo kvalitního párku
- 100 g špeku
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 2 nakládané okurky a 100 ml láku z okurek
- 500 g oloupané cibule
- 5 lžic plnotučné hořčice
- 2 lžíce sádla
- 20 g hladké mouky
- 1 l hovězího vývaru
- pepř
- sůl
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- kuchyňský provázek
PIVO VHODNÉ K TOMUTO POKRMU
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte s pivem Radegast Rázná 10
PŘÍLOHA
- houskové knedlíky
- rýže
- brambory
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA PTÁČKA
- 1Ze špeku odřízneme 4 špalíčky o rozměru 1×1×5 cm a zbytek nakrájíme na kostky o hraně 3 mm. Gothaj nebo párek rozkrojíme podélně na 4 kusy. Vejce oloupeme a rozřízneme napůl. Okurky rozřízneme podélně napůl. Jednu cibuli rozřízneme napůl a jednu polovinu nakrájíme na čtvrtiny. Zbytek cibule nakrájíme nahrubo.
- 2Plátky masa naklepeme paličkou a vydatně osolíme a opepříme z obou stran. Každý plátek z jedné strany potřeme 1 lžící hořčice. Na tuto stranu položíme špalíček špeku, špalíček gothaje nebo párku, polovinu vejce, polovinu okurky a čtvrtku cibule. Důkladně zabalíme, utáhneme a převážeme kuchyňským provázkem.
- 3V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme sádlo a připravené maso na něm opečeme ze všech stran dohněda. Vyndáme na talíř a do výpeku přidáme cibuli a špek. Oheň stáhneme pod polovinu a cibuli za častého míchání orestujeme dohněda.
- 4Přidáme mouku a mícháme 1 minutu. Přidáme zbylou hořčici a zamícháme. Přidáme lák z okurek a zamícháme. Zalijeme vývarem a promícháme. Vrátíme do kastrolu maso, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme 1,5 hodiny nebo doměkka.
- 5Hotové ptáčky vyndáme, odstraníme z nich provázek a přendáme je do mísy. Šťávu dochutíme solí a pepřem a přecedíme ji přes cedník na ptáčky.
Tip
Omáčku nemusíte cedit. Můžete jí ponechat přírodní texturu. Také ji můžete rozmixovat tyčovým mixérem najemno a přecedit přes jemné síto. Můžete ji i zjemnit trochou smetany.
Maso naklepejte přes mikrotenový nebo jiný plastový sáček, tímto způsobem maso nepotrháte.
Podávejte s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef