4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 600 g kuřecích jater
- 300 g oloupané cibule
- 60 g anglické slaniny
- 40 g studeného másla
- 500 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce nakrájených lístků plocholisté petržele
- hladká mouka na obalení jater
- pepř
- sůl
SNOUBENÍ POKRMU S PIVEM
- Tento pokrm si nejlépe vychutnáte se sklenkou dobře vychlazeného piva.
PŘÍLOHA
- brambory
- těstoviny
- rýže
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Slaninu nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Játra očistíme, zbavíme blanek, pečlivě osušíme na kuchyňském papíru a obalíme v mouce. Přebytečnou mouku oklepeme.
- 2V kastrolu na vyšším ohni rozpálíme sádlo, přidáme játra a orestujeme je dozlatova z obou stran. Děrovanou naběračkou vyndáme játra z hrnce na talíř, stáhneme oheň na polovinu, přidáme cibuli a orestujeme za častého míchání dozlatova. Přidáme slaninu a za častého míchání 2 minuty restujeme.
- 3Játra vrátíme zpět do kastrolu, zvýšíme oheň na maximum, vše promícháme, zalijeme vývarem a necháme vařit 5 minut nebo než se tekutina svaří na polovinu objemu.
- 4Stáhneme z ohně a vmícháme po částech studené máslo, které omáčku lehce zahustí a zjemní. Už nevaříme. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a nakrájenými lístky petržele.
Tip
Játra můžete dochutit i kmínem – kávovou lžičku kmínu přidejte hned s cibulí.
Chuť pokrmu můžete vylepšit přidáním 100 ml koňaku. Přidejte ho před vývarem a chvíli nechte alkohol odvařit, zůstane tak jen výrazná chuť koňaku.
Z jater můžete udělat i skvělou játrovou pomazánku. Po cibuli přidejte ještě 2 lžíce sádla, játra chvíli restujte, nepřilévejte vývar, dochuťte solí a pepřem, játra lehce rozmačkejte vidličkou, nechte vystydnout a uložte v mističce do lednice.
Skvěle chutná s dušenou rýží.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef