4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA NÁDIVKU
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 30 g změklého másla
- 1 žloutek
- 30 g vanilkového cukru
- 50 g rozinek namočených v tuzemáku
SUROVINY NA ŽEMLOVKU
- 1 veka
- 500 g nahrubo nastrouhaných jablek
- 3 vejce
- 750 ml mléka
- 90 g másla a máslo na vymazání pekáče
- 300 g cukru krupice
- 1 lžička mleté skořice
SNOUBENÍ POKRMU S VÍNEM
- Tento dezert skvěle doplníte sladkým či polosladkým bílým vínem. Sáhnout můžete i po šumivém.
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA NÁDIVKU
- 1Tvaroh rozmícháme v míse s máslem a žloutkem. Přidáme vanilkový cukr a rozinky, které jsme předem scedili.
POSTUP NA ŽEMLOVKU
- 1Troubu rozehřejeme na 160 °C. Pekáč o rozměrech 30×24 cm vymažeme máslem. Veku nakrájíme na plátky silné 1 cm. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Máslo necháme v rendlíku na sporáku rozehřát.
- 2V míse prošleháme mléko se žloutky, přidáme 60 g cukru a rozehřáté máslo a opět prošleháme. Do ochuceného mléka postupně vkládáme plátky veky a necháme je mlékem nasáknout.
- 3Dno vymazaného pekáče pokryjeme první vrstvou plátků veky, na ni rozprostřeme všechna nastrouhaná jablka, posypeme skořicí, přidáme 60 g cukru a pokryjeme další vrstvou veky. Na ni rozetřeme tvarohovou nádivku, pokryjeme poslední vrstvou navlhčené veky a pokapeme tuzemákem z rozinek. V rozehřáté troubě pečeme 30 minut.
- 4Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh. Žemlovku vyndáme z trouby a rozetřeme na ni sníh. Teplotu v troubě zvýšíme na 190 °C, pekáč se žemlovkou do ní vrátíme a pečeme dalších 10 minut nebo než sníh zezlátne.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef