Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
Doprava

Košík

1 VÁNOČKADo hodinkyNovinka

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 500 g hladké mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 200 g tvarohu tučného
  • 150 g másla + 30 g na pomazání
  • 100 g krupicového cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • 3 vejce + žloutek na potření
  • špetka soli
  • 3 PL mleté skořice
  • 3 PL hnědého cukru

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, cukr, droždí, jedno celé vejce, dva žloutky, mléko a tvaroh. Všechny suroviny nechte v robotu promíchat aby se spojily. Poté přidejte změklé máslo a nechte vymíchat hladké elastické těsto. Mísu s těstem přikryjte potravinovou fólií a dejte kynout na teplé místo přibližně na 1 hodinu.
  • 2Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Párkrát těsto rukama prohněťte, abyste vytlačili přebytečný vzduch. Rozdělte ho na tři stejné díly. Jeden z nich dejte zatím stranou, zbylé dva znovu rozdělte na poloviny. Tyto čtyři díly vyválejte na hrubší prameny o délce asi 25 cm.
  • 3Odložený kus těsta vyválejte na tloušťku asi 1 cm. Pomažte ho rozpuštěným máslem, zasypte skořicí a hnědým cukrem. Těsto srolujte jako na roládu a poté ho podélně rozkrojte na dva prameny.
  • 4Na pracovní plochu si připravte všechny prameny a zapleťte vánočku. Poté ji přendejte na plech, zakryjte utěrkou nebo fólií a nechte ještě 15-20 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
  • 5Vánočku potřete rozšlehaným žloutkem a pečte 10 minut na 200 °C, poté teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 35-45 minut dozlatova. Po 30 minutách zkontrolujte špejlí, jestli už není vánočka upečená. Zjistíte to tak, že když do vánočky píchnete špejlí, tak na ní při vysunutí neuvidíte nalepené těsto. Tím pádem je vánočka hotová. V opačném případě ji ještě nechte 5-10 minut dopéct.
  • 6Po upečení ji z trouby vyndejte a nechte vychladnout.
Tip
Toto těsto není tak pevné jako obvykle na vánočku bývá, proto se vám s ním bude možná pracovat trochu hůře. Hlavně u pletení vánočky. Ale výsledkem bude krásně jemná a nadýchaná struktura těsta po upečení.
Pavel Berky
Pavel Berky, finalista soutěže MasterChef Česko je vášnivý kuchař a návrhář. Jeho kulinářský styl je inovativní, spojuje tradiční recepty s moderním přístupem, a využívá kvalitní lokální suroviny. A spoustu jeho receptů nyní najdete i na Rohlík Chef!

SUROVINY