6 KUSŮDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 450 g máslové dýně, oloupané a nakrájené
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule, najemno nakrájená
- 250 g hladké mouky
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 125 g studeného másla
- 2 žloutky a 1 celé rozšlehané vejce
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky chilli vloček
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- Olivový olej
- 200 g sýru feta
- Pepř černý mletý
JEŠTĚ POTŘEBUJETE
- Papír na pečení
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1V míse smícháme mouku, kurkumu a špetku soli.
- 2Přidáme máslo, nakrájené na malé kousky a mixujeme, dokud směs nepřipomíná jemnou strouhanku.
- 3Poté přidáme žloutky a 2 lžičky studené vody a znovu mixujeme, dokud se směs nezačne spojovat. Zkusíme ji zmáčknout mezi prsty – pokud se slepí, vyklopíme směs na pracovní plochu. Pokud je příliš suchá, přidáme více vody, po 1 lžičce. Těsto ručně hněteme, dokud se nespojí.
- 4Těsto položíme na pečící papír, přikryjeme druhým kusem pečícího papíru a za pomocí válečku rozválíme na tenký plát. Ten poté dám na hodinu vychladit do lednice.
- 5Dýni dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
- 6Pečeme cca 20 minut (dokud dýně nebude měkká) na 180 stupňů - horní a dolní ohřev.
- 7Mezitím na pánvi a 1 lžíci oleje osmažíme cibuli, dokud nezměkne, přidáme drcený česnek a restujeme, dokud nezezlátne. Necháme vychladnout.
- 8Přidáme upečenou dýní, muškátový oříšek, lístky tymiánu, chilli dle chuti, osolíme a opepříme. Přidáme nadrobenou fetu a vše společně promícháme.
- 9Šest otvorů formy na muffiny vymažeme máslem a každý vyložíme proužkem pečicího papíru, který bude přečnívat nahoru.
- 10Z uleželého těsta vykrájíme 6 kruhů o průměru 10 cm a 6 o průměru 7 cm. Do těch menších vykrájíme obličeje.
- 11Větší kolečka napěchujeme do forem na muffiny.
- 12Naplníme připravenou dýňovou směsí a přikryjeme kruhy s obličeji. Potřeme rozšlehaným vejcem.
- 13Pečeme na 180 stupňů po dobu 40 minut dozlatova. Necháme vychladnout a opatrně vyklopíme.
Zuzana Nová
Zuzana je dvojnásobná máma, skvělá kuchařka a pisatelka blogu Nová kuchyně. A navíc připravuje recepty speciálně pro Rohlík, takže i pro vás. Ochutnejte něco z jejích dobrot.