Košík

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 200 g soft tofu natural
  • 1 velká žlutá cibule (cca 100 g)
  • ½ hlávky bílého zelí (cca 150 g)
  • ½ větší červené papriky (cca 100 g)
  • 150 g bílé jasmínové rýže v suchém stavu
  • 3 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 400 ml kokosového mléka
  • 300 ml zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
  • Kůra z 1 střední limetky (nastrouhaná najemno) + šťáva z 1 střední limetky
  • 2 stonky jarní cibulky (2× cca 20 g)
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 3 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem soli
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • Sůl
  • Pepř

SUROVINY NA KARI PASTU

  • 40 g čerstvého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 5 čerstvých chilli papriček
  • Kůra z 1 menšího citronu (nastrouhaná najemno) + šťáva z 1 menšího citronu
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

SUROVINY K TIPU

  • Jarní cibulka
  • Koriandr
  • Chilli vločky

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Nejprve si připravte kari pastu: Zázvor a česnek oloupejte a chilli papričky zbavte semínek. Oloupaný zázvor, česnek a očištěné chilli papričky dejte do vyšší mixovací nádoby, přidejte všechny ostatní ingredience na pastu a vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou pastu.
  • 2Poté nakrájejte tofu na kostky o velikosti cca 2 cm × 2 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na tenké plátky. Bílé zelí a červenou papriku nakrájejte na tenké proužky.
  • 3 Nyní dejte vařit rýži. Nejprve ji alespoň 3× propláchněte pod tekoucí vodou a přemístěte ji do hrnce. Následně ji zalijte 300 ml vody, osolte a přiveďte na silném plameni k varu. Poté ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a rýži nechte 13⁠–⁠15 minut dusit. Po této době hrnec stáhněte z ohřevu a rýži nechte odležet pod pokličkou 5⁠–⁠10 minut. Následně ji rozhrabejte vidličkou, aby se nakypřila.
  • 4Během dušení rýže si připravte samotné kari. Vezměte si pánev a na středním plameni v ní rozehřejte 3 lžíce oleje. Poté do pánve přidejte nakrájené tofu a cibuli a opékejte 3–4 minuty na středním plameni. Následně přidejte nakrájené bílé zelí a papriku, připravenou kari pastu, sůl a pepř a vše opékejte dalších 4–5 minut na středním plameni. Poté přidejte kokosové mléko, zeleninový vývar a limetkovou kůru a šťávu, vše promíchejte a celou směs přiveďte na silném plameni k varu. Následně ztlumte plamen na střední stupeň a obsah pánve vařte 14–15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  • 5 Mezitím nakrájejte jarní cibulku najemno a koriandr nahrubo.
  • 6Po 14–15 minutách vaření směsi v pánvi si vezměte menší misku, smíchejte v ní sójovou omáčku a kukuřičný škrob, vzniklou směs nalijte do pánve, promíchejte a vše vařte další 1–2 minuty na středním plameni, dokud směs nezhoustne. Následně pánev stáhněte z ohřevu, vmíchejte do ní nakrájenou jarní cibulku a koriandr a výslednou směs dochuťte solí.
  • 7Hotové kari rozdělte na 4 porce a podávejte s dušenou rýží.
Tip
TIP: Kari podávejte posypané nakrájenou jarní cibulkou, čerstvým koriandrem a chilli vločkami.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek. Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené. Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na rychlé a zdravé vaření. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

SUROVINY

SUROVINY NA KARI PASTU

SUROVINY K TIPU