4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 200 g soft tofu natural
- 1 velká žlutá cibule (cca 100 g)
- ½ hlávky bílého zelí (cca 150 g)
- ½ větší červené papriky (cca 100 g)
- 150 g bílé jasmínové rýže v suchém stavu
- 3 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 400 ml kokosového mléka
- 300 ml zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
- Kůra z 1 střední limetky (nastrouhaná najemno) + šťáva z 1 střední limetky
- 2 stonky jarní cibulky (2× cca 20 g)
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 3 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem soli
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- Sůl
- Pepř
SUROVINY NA KARI PASTU
- 40 g čerstvého zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 5 čerstvých chilli papriček
- Kůra z 1 menšího citronu (nastrouhaná najemno) + šťáva z 1 menšího citronu
- 2 lžíce slunečnicového oleje
SUROVINY K TIPU
- Jarní cibulka
- Koriandr
- Chilli vločky
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Nejprve si připravte kari pastu: Zázvor a česnek oloupejte a chilli papričky zbavte semínek. Oloupaný zázvor, česnek a očištěné chilli papričky dejte do vyšší mixovací nádoby, přidejte všechny ostatní ingredience na pastu a vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou pastu.
- 2Poté nakrájejte tofu na kostky o velikosti cca 2 cm × 2 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na tenké plátky. Bílé zelí a červenou papriku nakrájejte na tenké proužky.
- 3 Nyní dejte vařit rýži. Nejprve ji alespoň 3× propláchněte pod tekoucí vodou a přemístěte ji do hrnce. Následně ji zalijte 300 ml vody, osolte a přiveďte na silném plameni k varu. Poté ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a rýži nechte 13–15 minut dusit. Po této době hrnec stáhněte z ohřevu a rýži nechte odležet pod pokličkou 5–10 minut. Následně ji rozhrabejte vidličkou, aby se nakypřila.
- 4Během dušení rýže si připravte samotné kari. Vezměte si pánev a na středním plameni v ní rozehřejte 3 lžíce oleje. Poté do pánve přidejte nakrájené tofu a cibuli a opékejte 3–4 minuty na středním plameni. Následně přidejte nakrájené bílé zelí a papriku, připravenou kari pastu, sůl a pepř a vše opékejte dalších 4–5 minut na středním plameni. Poté přidejte kokosové mléko, zeleninový vývar a limetkovou kůru a šťávu, vše promíchejte a celou směs přiveďte na silném plameni k varu. Následně ztlumte plamen na střední stupeň a obsah pánve vařte 14–15 minut, dokud zelenina nezměkne.
- 5 Mezitím nakrájejte jarní cibulku najemno a koriandr nahrubo.
- 6Po 14–15 minutách vaření směsi v pánvi si vezměte menší misku, smíchejte v ní sójovou omáčku a kukuřičný škrob, vzniklou směs nalijte do pánve, promíchejte a vše vařte další 1–2 minuty na středním plameni, dokud směs nezhoustne. Následně pánev stáhněte z ohřevu, vmíchejte do ní nakrájenou jarní cibulku a koriandr a výslednou směs dochuťte solí.
- 7Hotové kari rozdělte na 4 porce a podávejte s dušenou rýží.
Tip
TIP: Kari podávejte posypané nakrájenou jarní cibulkou, čerstvým koriandrem a chilli vločkami.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.