4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 1 malá žlutá cibule (cca 50 g)
- 3 stroužky česneku
- 100 g parmazánu
- 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 200 g bílé rýže arborio v suchém stavu
- 1,2 l zeleninového vývaru (nebo vody se zeleninovým bujonem)
- 300 g dýňového pyré*
- 2 lžíce másla
- Šťáva z 1 malého citronu
- Sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Parmazán nastrouhejte na jemném struhadle.
- 2Nyní si vezměte větší pánev a na středním plameni v ní rozehřejte 2 lžíce oleje. Poté do pánve přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 2–3 minuty na středním plameni. Následně přidejte nakrájený česnek a opékejte dalších 30–60 sekund. Poté obsah pánve zasypte rýží a vše opékejte další 2–3 minuty, dokud rýže nezbělá. Následně v celkem 5 dávkách zpracujte zeleninový vývar: Do pánve vždy nalijte 200 ml vývaru, vařte 4–5 minut na středním plameni, dokud se skoro všechen vývar nevyvaří, a teprve pak přilijte další dávku. Poslední, pátou dávku vývaru smíchejte s dýňovým pyré, nalijte do pánve a zahřívejte tentokrát již jen 3–4 minuty, dokud se závěrečná dávka vývaru nevstřebá a celá směs nezhoustne.
- 3Poté pánev odstavte z ohřevu, přidejte do ní máslo a nastrouhaný parmazán a míchejte, dokud se obojí nerozpustí a nepropojí s ostatními složkami rizota. Následně rizoto dochuťte citronovou šťávou a solí, znovu promíchejte, hotové rizoto rozdělte na 4 porce a podávejte.
- 4* Na dýňové pyré si připravte 300 g dužiny dýně libovolného druhu. Dužinu nakrájejte na menší kostky, dejte je do menšího hrnce, zalijte vodou, aby byly ponořené, a obsah hrnce přiveďte na silném plameni k varu. Poté ztlumte plamen na střední stupeň a vařte 18–20 minut, dokud dýně nezměkne. Následně dýni sceďte a tyčovým mixérem ji rozmixujte na hladké pyré.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.