4 PORCEDo hodinky
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 200 g bílé dlouhozrnné rýže parboiled v suchém stavu
- 500 ml vody
- 4 kuřecí prsa (4× cca 150 g)
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- ½ lžičky mleté uzené papriky
- Kůra z 1 menšího citronu (nastrouhaná najemno)
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- Sůl
- Pepř
SUROVINY NA PESTO
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti čerstvého koriandru (10 g)
- 2 hrsti čerstvé petrželové natě (10 g)
- 20 ml olivového oleje
- Šťáva z 1 menšího citronu
- 30 ml vody
- Sůl
- Pepř
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1 Nejprve dejte vařit rýži: Alespoň 3× ji propláchněte pod tekoucí vodou, poté ji vložte do většího hrnce, zalijte 500 ml vody, osolte a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a rýži vařte 14–15 minut.
- 2Mezitím dejte péct kuřecí prsa. Troubu dejte předehřívat na 200 °C a připravte si pánev vhodnou do trouby. Kuřecí prsa omyjte, osušte a očistěte, poté na ně nasypte mletý římský kmín, uzenou papriku, citronovou kůru, sůl a pepř a veškeré koření do masa důkladně vmasírujte rukou. Následně si v připravené pánvi na silném plameni rozpalte 2 lžíce slunečnicového oleje, přidejte okořeněná kuřecí prsa a opékejte je 3–4 minuty z každé strany na silném plameni. Poté pánev dejte do vyhřáté trouby a pečte 8–9 minut na 200–210 °C.
- 3Jakmile se uvaří rýže, odstavte hrnec z ohřevu a nechte rýži 5–10 minut odležet pod pokličkou.
- 4V mezičase si připravte pesto: Česnek oloupejte, vložte do vyšší mixovací nádoby, přidejte všechny ostatní ingredience na pesto a vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Vzniklou směs přidejte do hrnce k odleželé rýži a promíchejte.
- 5Až se dopečou kuřecí prsa, vyndejte je z trouby a nakrájejte na tenké plátky. Směs rýže a pesta rozdělte na 4 porce, ke každé přidejte nakrájená kuřecí prsa a podávejte.
Tip
Každou porci ozdobte několika lístky čerstvého oregana a podávejte s měsíčky citronu na pokapání.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek.
Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené.
Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na
rychlé a zdravé vaření.
Autorka fotografie je Marie Bartošová.