Košík

3 PORCEDo hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 250 g batátů
  • 1 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 150 g bílé jasmínové rýže v suchém stavu
  • 300 ml vody
  • 240 g červených fazolí z plechovky (scezených)
  • 100 g mražené kukuřice
  • 100 g cherry rajčátek
  • 150 g okurky hadovky (cca ⅔ menší okurky)
  • 1 větší avokádo (cca 230 g před oloupáním)
  • Sůl
  • Pepř

SUROVINY NA DRESINK

  • 100 g balkánského sýra
  • 70 g okurky hadovky (cca ⅓ menší okurky)
  • 1 hrst čerstvé petrželové natě (nebo čerstvého koriandru)
  • Šťáva z 1 menšího citronu
  • Sůl
  • Pepř

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Nejprve dejte předehřívat troubu na 220 °C, připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
  • 2Batáty omyjte a nakrájejte na kostičky (cca 2 cm × 2 cm). Kostičky batátů dejte na připravený plech, zalijte 1 lžící oleje, ochuťte solí a pepřem a promíchejte. Takto připravené batáty vložte do předehřáté trouby a pečte po dobu 25⁠–⁠30 minut při 210⁠–⁠220 °C.
  • 3Mezitím dejte vařit rýži: Propláchněte ji, vložte do středně velkého hrnce, zalijte 300 ml vody a přiveďte na silném plameni k varu. Jakmile voda začne vřít, snižte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a rýži vařte 12⁠–⁠15 minut.
  • 4Zatímco se vaří rýže, připravte dresink: Nachystejte si mixér, dejte do něj balkánský sýr, okurku a petrželovou nať, rozmixujte, dochuťte šťávou z citronu, solí a pepřem a dejte prozatím odležet do lednice.
  • 5Až se dovaří rýže, odstavte ji z ohřevu a nechte ještě 10 minut dojít v hrnci pod pokličkou. Mezitím propláchněte pod tekoucí vodou fazole z plechovky. Dále si ve varné konvici přiveďte k varu dostatečné množství vody, vařící vodou spařte mraženou kukuřici a dejte ji stranou. Následně nakrájejte cherry rajčátka na čtvrtiny a okurku na menší kostičky (cca 0,5 cm × 0,5 cm).
  • 6Jakmile rýže v hrnci dojde, přidejte k ní propláchnuté fazole, promíchejte a dejte stranou. Poté si oloupejte avokádo, zbavte ho pecky a nakrájejte na tenčí plátky.
  • 7Až se dopečou batáty, nachystejte si 3 misky a rozdělte do nich všechny ingredience kromě avokáda. Každou porci přelijte dresinkem, navrch dejte plátky avokáda a podávejte.

TIP

  • 1Každou porci můžete ozdobit čerstvou bazalkou. Místo servírování v misce můžete také veškeré ingredience zabalit do tortilly, zavinout jako burrito, zabalit do alobalu a vzít si s sebou jako oběd na cesty nebo do práce.
Jíme zdravě
Naučte se jíst bez výčitek. Recepty, které jsou pestré a nutričně vyvážené. Jíme zdravě vám ukáže originální tipy, jak na rychlé a zdravé vaření. Autorka fotografie je Marie Bartošová.

SUROVINY

SUROVINY NA DRESINK